Weboldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Esettanulmány - A bioszoláris zöldtető jelentősége (Video)

Esettanulmány - A bioszoláris zöldtető jelentősége (Video)

Sydneyben, egy irodaház tetején készült egy roppant érdekes tanulmány: ahogy az új épületeknél egyre gyakoribb, a tetőn napelemek találhatók. Ami kevésbé gyakori, hogy ezek a napelemek egy zöldtető felett helyezkednek el.

Dr. Peter Irga a Sydney-i Műszaki Egyetem kutatója vezette a projektet, amelynek célja a zöldtető által az épület és a környezete számára nyújtott különféle előnyök számszerűsítése. Fontos, hogy a Daramu irodaház mellett volt egy nagyon hasonló épület zöldtető nélkül, ami lehetővé tette az explicit összehasonlítást.

„Öt különböző dolgot akartunk számszerűsíteni, hogy segítsünk megismerni a zöldtető hasznosságát. Ezek a városi biológiai sokféleség, a levegőszennyezés, a szigetelés, a csapadékvíz megtartása és a szennyezettség mértéke, valamint a megújuló energiára gyakorolt ​​hatások voltak.”

Napelemek

Az összehasonlító épület egyenértékű napelem-rendszerrel rendelkezik, leszámítva a panelek alatti növényeket.

A tanulmány összehasonlította, hogy a két napelemrendszer mennyi energiát termelt nyolc hónap alatt. Kiderült, hogy a zöldtetőre telepített napelem panelek csúcsidőben akár 20 százalékkal is jobb teljesítményt értek el. Ezt a többletet azután megújuló energiaként vissza lehet tölteni a hálózatba. Ez 9,5 MWh vagy 2595 dollár értékű megújuló energiát jelent a napsütéses 8 hónap alatt.

A kutatás bebizonyította, hogy a napelemek jobban működnek, ha mérsékeltebb hőfokon üzemelnek: „a 25 C fok feletti hőmérséklet csökkenti a fotovoltaikus panelek hatékonyságát”.

A növények a napelemek környezetének hűtésén dolgoznak azáltal, hogy a fotoszintézis során vízgőzt bocsátanak ki. A nap és az épület szerkezete közötti rétegként működve a növények csökkentik az épületszerkezetbe történő hőfelvételt is.

A zöldtető előnyei azonban nem érnek véget a napelemek hatékonyságának növekedésével. A zöld felület számos egyéb előnyt is hordoz, amelyeket Peter és csapata mérhetett.

Biodiverzitás

A csapat azt akarta nyomon követni, hogy a zöldtető mekkora biológiai sokféleséget vonz, ezért csapdákat állítottak fel a rovarok számára és vadkamerákat a madarak számára. Az így kapott adatok alapján a zöldtető esetében kilencszeres növekedést mutattak a rovarfajok diverzitásában, valamint négyszeresére nőtt a madárdiverzitás is.

Csapadék és annak szennyezettsége

A tetőről lefolyó vízből vett minták azt mutatják, hogy a nehézfémek, például a nikkel, az ólom és a kadmium mennyisége csökkent a zöldtetővel rendelkező irodaház esetében. Ebből az adatból arra lehet következtetni, hogy a zöldtető kiszűri és elnyeli ezeket a szennyező anyagokat. „Általában ezek az anyagok egyenesen a vízgyűjtőbe, vagy a folyóba kerültek volna… ez egy remek megoldás, azaz a növények segítenek nekünk a szennyező anyagok kiszűrésében.”

A zöldtető másik előnye, hogy a víz folyása lelassul és csökken, mivel a víz áthalad a gyökereken és az aljzaton, ahelyett, hogy a betonra zúdulna. Felhőszakadás esetén ez csökkenti a városi csatornákra mért terhelést, és segít mérsékelni az áradásokat. „A zöldtetőnek hála a víz lassan szabadul fel, a zöldtető apránként engedi ki magából a folyadékot, mint egy szivacs."

Növények

A zöldtetőt őshonos fajok és néhány egzotikus pozsgás növény keverékével borították. A növények kiválasztása során körültekintőnek kell lenni, mindenképpen szakember segítségét érdemes kérni.

Kattintson a képre és tekintse meg a tanulmányról készült videót:

Forrás: www.abc.net.au/gardening

Tartalomhoz tartozó címkék: extenzív zöldtető
Az oldal tetejére