Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bemutatkozik a Dörken Delta Floraxx Top drénlemez

Dvorák Andrea
2021. 02. 15. 10:37:10
Bemutatkozik a Dörken Delta Floraxx Top drénlemez
A DELTA®-FLORAXX TOP dombornyomott lemezt kifejezetten zöldtetőkhöz fejlesztettük ki. Egyedülálló, kiegészítő bordákkal merevített domborulatainak köszönhetően vízelvezető, vízmegtartó és szűrőréteg egyben. 

A 20 mm magas, nyolcszög alakú domborulatok különösen nagy nyomószilárdságot 200 kN/m2 és rendkívüli vízelvezető képességet eredményeznek. A gyári kasírozásnak számos előnye van: a geotextília nem csúszik el, nem kapja fel a szél, valamint megakadályozza a szerkezet eltömődését. 

A lapostetők hasznosítása már régóta érdekes téma az ipar és a hatóságok számára: parkok, játszóterek és sportpályák lapostetőn történő kialakítása ellensúlyozza a városokban és sűrűn lakott területeken a zöldfelület hiányát. A járható lapostetők tetőteraszként is funkcionálhatnak, és akár helyettesíthetik a kertet. 

Zöldtető kialakításának számos előnye van: azon túl, hogy esztétikailag sokat javít az épület megjelenésén, ökológiai és épületfizikai előnyei is vannak:

  • A növények természetes védőpajzsként védik a tető vízszigetelését az időjárás hatásaitól – úgy mint pl. UV-sugárzás, jégeső.
  • A növényzet egy természetes klímaszabályozó: télen hőszigetelésként működik, nyáron megóvja az alatta lévő helyiségeket a magas hőmérséklettől. Az eredmény jól temperált helyiségek és csökkentett energiafelhasználás.
  • Egy zöldtető növeli a lapostető hangszigetelő képességét, akár 3dB-lel csökkenti a hangvisszaverődést, és akár 8 dB-lel javítja a belső hangszigetelést.

 

Ahhoz, hogy egy zöldtető jól tudjon funkcionálni - tehát a növényzet elegendő vízhez jusson, anélkül, hogy a gyökérzet elrothadna, vagy a tetőfelületen összegyűlő víz károsítaná a födémszerkezetet – megfelelő rétegrend kialakítása szükséges, vagyis a vízszigetelés, vagy fordított rétegrend esetén a hőszigetelés és a vegetációs ültetőközeg közé egy vízmegtartó drénlemez beépítése ajánlott.

 

A Dörken Kft. által forgalmazott DELTA FLORAXX Top vízmegtartó, perforált drénlemezek több funkciót is ellátnak egyszerre:

  • a 20 mm magas domborulatok megnövelt vízmegtartó képességet eredményeznek, négyzetméterenként akár 7 l vizet képesek tárolni. Ez egy csapadékszegény időszakban is elegendő lehet a növényzet számára.
  • a perforációkon keresztül a felesleges vízmennyiség a lemez alá jut, és a vízszigetelésen el tud folyni, ezáltal megakadályozzák torlódó víz kialakulását.
  • a perforációknak köszönhetően páranyitottak, így párakiegyenlítő rétegként funkcionálnak
  • a DELTA-FLORAXX TOP drénlemezre gyárilag kasírozott geotextília megakadályozza a szivárgórendszer eltömődését.
  •  A DELTA®-FLORAXX TOP drénlemez a domborulatok közötti perforációnak köszönhetően páranyitott és vízáteresztő. Az ivóvízre ártalmatlan, a vegyi anyagoknak ellenáll és a talajban korhadásmentes. 
  •  

 

A DELTA®-FLORAXX TOP fektetése

A DELTA®-FLORAXX TOP az integrált geotextíliának köszönhetően gyorsan, hatékonyan fektethető: gyökérálló szigetelésen egyszerűen ki kell tekercselni a drénlemezt (szükség esetén közbenső rétegként védőfólia beépíthető). 

Extenzív zöldtető esetén a felső oldali geotextíliára azonnal feltölthető az ültetőközeg, ezáltal egy munkafolyamat megtakarítható, végül megkezdődhet a növények telepítése. 

 

A termék a greenroof.hu webshopban elérhető, ide kattintva.

Műszaki adatok - DELTA®-FLORAXX TOP

Anyag

Perforált HDPE dombornyomott lemez, PP geotextíliával kasírozva 

Dombormagasság

kb. 20 mm

Nyomószilárdság

kb. 200 kN/m(EN ISO 604)

Levegőmennyiség a domborulatok között

kb. 14 l/m2

Hőállóság

- 30 °C-tól + 80 °C-ig

Vízszintes vízáteresztő képesség

kb. 10 x 10-3 m2/s (10 l/s · m) (EN ISO 12958)

Függőleges vízáteresztő képesség

kb. 8,5 l/m2 · s

Vízmegtartó képesség

kb. 7 l/m2

Geotextília karakterisztikus nyílásszélessége

kb. 0,15 mm (EN ISO 12956)

Geotextília karakterisztikus vízáteresző képessége

kb. 0,08 m/s (EN ISO 11058)

CE-minősítés

DIN EN 13252, tanusítvány TBU1.1/13525/0580.0.1-2009

Tekercsméret

10 m x 2 m, geotextília szélessége 2,10 m

 

További tudnivalóka termékről: https://www.doerken.com/hu/Termekek/Lapostetok/delta-floraxx-top.php

A cikk szerzője: Dvorák Andrea - agrármérnök, szigetelési tanácsadó

 

 

Az oldal tetejére