Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Extenzív zöldtetők rétegfelépítése

Somogyi Mihály
2021. 05. 04. 10:40:34
Extenzív zöldtetők rétegfelépítése

A modern, lapos tetős családi házak térhódításával egyre több tudatos építtető élvezi az extenzív zöldtetők által nyújtott épületenergetikai előnyöket már hazánkban is.

A lapos- és alacsony hajlásszögű tetők megjelenése új ötleteket és technikai megoldásokat hozott magával. A cserepet felváltotta a bitumen, műanyag vagy a gumi, mely anyagok megjelenése (ezek UV sugarakkal szembeni rossz ellenálló képessége) megköveteli azok takarását. Az általánosságban használt 8-10 cm kavicstakarás, mint vízszigetelést védő- és leterhelő réteg megfelelő, de további előnye nincs. Ezzel szemben egy 12 centiméter rétegvastagságú extenzív zöldtető megvédi a vízszigetelést, jelentősen növeli a lakók komfortérzetét (főleg nyáron biztosít kellemesebb hőmérsékletet), és még a természetnek is visszaadunk egy darabot a beépített területből. Hazánkban is egyre több extenzív zöldtetőt építenek a könnyű fenntarthatóságuk és szerényebb kialakítási költségük miatt, ezért jelen cikkünkben ennek rétegrendjéről és kiegészítőiről írunk bővebben.

 

Az extenzív zöldtetők előnyei a kavicstakarással szemben

Ezt az ökológiai védőréteget már meglévő vagy új építésű tetőre is telepíthetjük, szükséges azonban, hogy a vízszigetelés gyökérálló legyen, és a födém statikailag megfeleljen a 120–150 kg/m2 többlettehernek (a kavicsleterhelés általában ennél nagyobb terhet jelent). A növényzete alapvetően önfenntartó, az alkalmazott szárazságtűrő, évelő pozsgások csak a kezdeti időszakban igényelnek öntözést, a fenntartás évente 2-3 alkalommal történő gyomlálásban és egyszeri tápanyagutánpótlásban kimerül.

 

Az extenzív zöldtetők előnyei a kavicsleterheléssel szemben

  • Kiváló hő és hangszigetelő. A fűtési és hűtési energiafogyasztást akár 10–15 százalékkal csökkenti. Kellemesebb belső klímát biztosít a nagy nyári forróságban.
  •  megvédi a vízszigetelést a fizikai behatásoktól, hőmérsékleti szélsőértékektől és az UV-sugárzástól (megduplázza a szigetelés élettartamát)
  •  Véd a hőmérsékleti szélsőértékektől, az éves hőingadozást 90 Celsius fokról 34-36 Celsius fokra csökkenti
  • a lehulló csapadékmennyiség 60-70%-át megtartja, és visszapárologtatva javítja a mikroklímát
  • megköti a szálló port, fotoszintézissel CO2 megkötéssel oxigént termel
  • növeli az ingatlan értékét

 

Az extenzív zöldtető rétegrendje

Az extenzív zöldtetők vízmegtartása

A zöldtetők nagy előnye a víztároló képesség. A speciálisan összeállított ültetőközegnek (irányelvek szerint minimum 35 térfogat %) és a nagy vízmegtartó kapacitású szivárgólemeznek (több mint 10 l/m2) köszönhetően akár 30 liter csapadékot képes megtartani négyzetméterenként már a 12 cm-es rétegrend is, amely nem terheli a csatornarendszert- csökkentve a városi árvíz effektust-, hanem visszapárologva javítja a mikroklímát. Kisebb intenzitású esők esetén akár a teljes lehulló mennyiséget képes pufferálni.

A speciálisan zöldtetőkhöz fejlesztett szivárgólemezek abban különböznek a piacon található más dréntálcáktól, hogy két oldalon formázott technológiával készülnek és magas víztartó képességük mellett jó vízelvezetők. A minimálisan 2%-os lejtéssel kialakított tetőkön, a felületszivárgó lemezeket lejtésirányban haladva 1-2 hullám átlapolással fektetve helyezzük el az összefolyók irányába cserépfedésben, a magasabban fekvő táblák ülnek rá az alacsonyabban fekvőkre, így a csapadékvíz az egyik tábláról a másikra átfolyva, a lefolyást késleltetve jut el a tetőösszefolyókhoz. Amennyiben a rétegrend vízzel telítődött, úgy a többletvíz a szivárgólemez alsó csatornáin, a vízszigetelésen jut el az összefolyókhoz.

Az extenzív zöldtetők vízelvezetése

Az irányelvek szerint minden tetőnek - a felület nagyságától függetlenül - legalább két lefolyóval, vagy egy lefolyóval és egy túlfolyóval kell rendelkeznie. Az FLL (Bonnban alapított szervezet, amely a zöldtetők tervezésének, építésének, és fenntartásának irányelveit gyűjti össze már több mint 35 éve) irányelvei szerint a víznyelőket és a túlfolyókat a feltöltések, - kavics - takarásától szabadon, és mindenkor hozzáférhetően kell kialakítani, a vegetáció a víznyelőket nem nőheti be, funkcióját nem korlátozhatja.

A vegetációs mezőbe eső víznyelők hozzáférését, szennyeződésektől, és a bemosódó részektől történő védelmét zárt kontrollaknák biztosítják, amelyek a vízelvezetést nem korlátozhatják. Az aknák elhelyezésénél 30-50 cm széles, az ültetőközeggel megegyező vastagságú kavicssáv készítése javasolt, amely biztosítja a felületi vizek gyorsabb elvezetését és távol tartja a vegetációt a lefolyótól.

       

Egy adott lefolyón kívül, a második akár egy attikába elhelyezett túlfolyó is lehet. A homlokzaton elhelyezett túlfolyóként működő vízköpő észrevehetőségének köszönhetően felhívja a figyelmet a vízelvezető rendszer esetleges hibájára.

 

Az extenzív zöldtetők szegélyezése

A 16-32 mm-es coule kavicsból a tetőszegélyek és tetőáttörések mentén kialakított 30-50 cm-es kavicssávok a felületi vizek gyorsabb elvezetése mellett olyan további fontos feladatokat látnak el, mint a drénréteg kiszellőztetése a szegélyek mentén, megvédik az épületet a felcsapódó eső ellen, távol tartják a vegetációt az épületszerkezetektől, védenek a szélszívással szemben, tűzvédelmi sávként is funkcionálnak, valamint közlekedési útvonalak is a fenntartási munkák esetén.

A közegek elválasztásához minden esetben érdemes alumínium kavicsléceket alkalmaznunk, amelyekkel rendezett kontúrt biztosíthatunk a tetőnek, megakadályozhatjuk a közegek keveredését valamint a vegetáció terjedését a kavicssávokba.

Szerző: Somogyi Mihály

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: extenzív
Az oldal tetejére