Weboldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Fogalomtár

Bitumen
Bitumenes lemezek és ragasztók gyártásához használt kőolaj párlat.

Bitumenes lemez

Hordozóbetéttel ellátott, mindkét oldalon bitumen fedőréteggel bevont tetőszigetelő lemez.

Drénréteg
A vízfelesleg biztonságos elvezetését szolgáló réteg. Gyakran a csapadékvíz megtartását végző víztároló és drénréteg kombinációja.

Egyrétegű építési mód
Extenzív zöldtetőknél használatos építési mód. A drén-, szűrő -és termőréteg feladatát az egyrétegű  termőközeg látja el.

Extenzív zöldtető
Az extenzív zöldtetővel olyan természet közeli vegetáció alakítható ki, amely kevés gondozást igényel és nem jelent nagy terhelést a tető szerkezetére.

FLL
Forschungsgesellschaft für Landschaftsentwicklung und Landschaftsbau bejegyzett egyesület, Bonn. A zöldtetős irányelvek megalkotója.

Födémszerkezet
Sík alap, amelyre a tetőszigetelés épül.

Gyökérállóság

A  vízszigetelés gyökérzet általi károsodásának megelőzését, illetve csökkentését szolgáló réteg. A gyökérálló réteg lehet a vízszigetelés felső rétege, illetve különálló rétegként is beépíthető.

Intenzív zöldtető
Nagy ráfordítást igénylő, magasabb rétegrendű zöldtető forma, kerthez hasonló kialakítással. Megfelelő kivitelezés esetén szabad felületként használható, a hagyományos kerttől alig különbözik.

Lefolyási hányad
A csapadékvíz egy része az esőzést követően elfolyik. A zöldtetők esetében 10-15 cm rétegvastagság mellett az FLL irányelvek szerint a lefolyási hányad 0,3.

Vízmegtartó képesség
A zöldtető vízmegtartó tulajdonsága. A csökkentett vagy időben késleltetett vízelfolyás csökkenti a lefolyási csúcsot.

Szédum

A legtöbb szédum fajta igénytelen és szárazságtűrő, ezért kiválóan alkalmas tetőn való telepítésre. Új telepítésnél a szédumhajtások szétszórhatók.

Szórt telepítés
A zöldtető kialakításánál alkalmazott gépesített eljárás, mely során egy munkafázisban különféle adalékanyagok, szédumhajtások és speciális vetőmagok keverékét permetezik a tetőfelületre.

Szubsztrát

lásd termőréteg.

Szűrőréteg
Megakadályozza a finom részecskék vegetációs rétegből drénrétegbe történő átjutását, biztosítva ezzel a drénréteg hosszabb élettartamát.

Tetőszerkezet
Komplett tetőrendszer kialakításához szükséges funkcionális rétegek összessége.

Többrétegű építési mód
A zöldtető drén -, szűrő -és termőrétegének funkcionális elválasztása. Extenzív zöldtetők esetében ajánlott, intenzív zöldtetőknél kötelező.

Utógondozás
Az átadást követően szükséges az extenzív zöldtető utógondozása a növényzet hosszú élettartama érdekében. 

Vegetációs réteg / termőréteg

A vegetációs réteg a gyökérzet számára biztosít elegendő helyet, és gondoskodik a növekedéshez szükséges feltételekről. A zöldtetők kialakításánál használatos vegetációs réteg minden szükséges feltételnek megfelel. Minőségét a víztároló képesség, az összetétel, a vízáteresztő képesség és a szemcsenagyság aránya határozza meg.

Védőréteg
A vízszigetelés mechanikai károsodástól való védelmét látja el.

Vízszigetelés
Felületszerű szerkezeti réteg, amely vízhatlanul védi az épületet a csapadéktól.

Zöldtető irányelvek

Teljes elnevezés:" Zöldtető tervezésre, kivitelezésre és gondozásra vonatkozó irányelvek", FLL (1990/1995/2004). A zöldtetők esetében érvényben lévő, irányadó és széles körben alkalmazott szabályrendszer.

Zöldtetőszerkezet
A zöldtető szerkezetének összes, vízszigetelés feletti alkotórésze. 

 

Az oldal tetejére