Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Greentech on Tour: látogatás a Bosco Verticale-ba, Milánóban

Greentech on Tour: látogatás a Bosco Verticale-ba, Milánóban

A Bosco Verticale, azaz a "Függőleges Erdő" 2014-ben épült meg: a kisebbik torony 90 m magas, a magasabb 124 m. A komplexumot a Stefano Boeri Architetti (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca és Giovanni La Varra) tervezte, amely Milánó Porta Nuova kerületében található. Az épületekben apartmanok találhatóak, illetve az irodaház összesen 11 emeletet foglal el. A greentech csapatát és Partnereit a Stefano Boeri Architetti iroda munkatársa vezette körbe az épületben.

A felhőkarcolók jellegzetessége, hogy a homlokzatokon több mint kilencven növényfaj él, ebből 800 fa. A tervezés során számos körülményt kellett számba venni, emiatt 6 hónapig csak a növényekről szólt minden. A Stefano Boeri Architetti pontosan megtervezte a különböző égtájak felé néző fajok pontos helyét is, emiatt szinte két különböző ökoszisztémát kellett kialakítani. A tervezés során kiderült, hogy ellenálló fajok kiválasztása szükséges, amelyek például az olykor kellemetlen szelet is elviselik. Az alapelv szerint olyan luxusépületet terveztek, ahol nem az emberek, hanem a növények kerültek a középpontba: ha belegondolunk a 400 lakó / 800 fa arány egész természetközelinek tűnik, valóban!

A növények prosperálása az öntözésben rejlik: a föld alól nyert vizet először a tetőre pumpálják, amely a gravitáció útján eljut a legalsóbb szinteken élő növényekig is. A vízszükségletet folyamatosan figyelik, hogy elkerüljék a túlöntözést vagy a növények kiszáradását. A precíz tervezésnek hála az évek során összesen csak 2 fát vesztettek, amely elenyésző mennyiség az egészhez képest.

Az épület tervezése, kivitelezése és fenntartása olyannyira jól sikerült, hogy a Bosco Verticale számos elismerésben részesült, mint például a "világ legszebb és leginnovatívabb felhőkarcolója", vagy a "világ ötven legikonikusabb felhőkarcolója" díjakat tudhat magáénak. Az egész világon az építésztársadalom ismeri és elismeri, bolygónk számos pontján, a mai napig hasonló épületek születnek a mintájára.

A tornyokkal kapcsolatban még nem állunk meg itt és további bejegyzésekkel készülünk! Kövess minket a Facebookon is, ne maradj le!

Az oldal tetejére