Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hazai zöldtetők bemutatása

Hazai zöldtetők bemutatása

Igényes kivitelezésű, megvalósult projektetekt mutatunk be, melyeket olyan zöldtető kivitelező cégek mutatnak be, akiket a  is jó szívvel ajánl - inspiráció és információ válogatott szakemberektől.

2. Különleges megoldások a belvárosban - az Akadémia Garden Projekt

Az Akadémia Garden társasház a Cordia beruházásában valósult meg 2020-21. évben. Az épület változatos tetőkerti kihívásokat tartogatott, a szűk belvárosi utcákban különleges megoldásokra volt szükség.

 

A kivitelezés során feladat volt a társasház Pápay István utcai homlokzata előtti előkert, a tömbbelső felé néző, termett talajon kialakítandó hátsókert és a földszinti lakások által határolt magán- és közös kertek tervek szerinti kertépítészeti kialakítása. A tervezett tetőkerti zöldfelületek kialakítása félintenzív, valamint intenzív telepítésű és fenntartású.

A projekthez a termékeket a GreenTech szállította, az ár-érték arányt szem előtt tartva: Diadem és GreenTech rétegalkotók, illetve a zöldtetők adottságaihoz alkalmazkodva GreenTech intenzív tetőkerti ültetőközeg (változó vastagságban terítve) kerültek beépítésre.

A projekt kapcsán megvalósított zöldtető típusok:

Földszinti félintenzív, fordított rétegrendű zöldtetők

Az épület földszintjén félintenzív telepítésű magánkertek helyezkednek el, meghatározóan évelő- és talajtakaró cserjefelületekkel. Ezekben a kertrészekben a hőszigetelés felett átlagosan 26 és 38 cm vastag tetőkerti ültetőközeg került feltöltésre.

Földszinti intenzív, fordított rétegrendű zöldtetők

Az épület földszintjén a közös kertrész kiemelt zöldfelületi egységeinek évelő-, cserje- és gyepfelületét átlag 83 cm tetőkerti ültetőközeg biztosítja. A kis- és közepes lombkoronájú díszfák a kiemelt kazettákban átlag 128 cm vastagú ültetőközegen kerültek telepítésre.

   

A teljes zöldtetőépítési projektet a Lyra Florae Kft. valósította meg. Gratulálunk az igényes munkához, ami felkeltette a figyelmét és sok hasonlóan nívós munkát kívánunk a csapatnak!

 

Lyra Florae Kft. rövid cégismertető

A Lyra Florae Kertépítészeti Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1994-ben alakult. Cégünk fő profilja a kertépítés, parkosítás és az ezekhez kapcsolódó műszaki létesítmények kivitelezése, fenntartása magánszemélyek, illetve közületek részére. Elsődleges célunk, hogy teljeskörű szolgáltatást tudjunk nyújtani ügyfeleinknek, melyet munkatársaink szakmai felkészüstége, végzettsége és technikai hátterünk tesz lehetővé.

Engedélyezési-, kiviteli- és pályázati tervdokumentációk, valamint vázlat- és látványtervek elkészítésében teljeskörűen állunk szíves rendelkezésükre.

A megbízóval egyeztetett kertépítészeti terv alapján vállaljuk a zöldfelület teljeskörű kivitelezését, mely magába foglalja a terület előkészítését és a terep rendezéséhez szükséges gépi illetve kézi földmunkát, a burkolatok építmények kialakítását, műtárgyak kihelyezését és a növények beültetését.

A klimatikus változásoknak és a környezettudatos hozzáállásnak köszönhetően a városi zöldfelületek között napjainkban kiemelt jelentőséget kaptak a zöldtetők, melyek kivitelezésére a kezdetektől fogva vállalkozunk. Az elmúlt évtizedekben cégünk bevásárlóközpontok, irodaházak és lakóépületek extenzív és intenzív tetőkertjeinek kivitelezési munkáiban egyaránt komoly részt vállalt. Változatos zöldfelületeket hoztunk létre fővárosunk külső- és belső kerületeiben a garázsfödémektől a zárófödémekig. Az ökológiai gondolkodás és a zöld szemléletformálás jegyében mobil irodaházaink tetejét is zöldítettük.

Bencze Anna - tájrendező és kertépítő mérnök

 

1. Járatlan utakon - A Metrodom Panoráma kültéri zöld homlokzati megoldásai és zöldtetői

Fákkal és cserjékkel teleültetett homlokzat Budapesten? A vertikális kertépítészet jobbára kimerül a borostyán- és vadszőlő futtatásban. Mostanáig! A Metrodom mert nagyot álmodni: itthon elsőként többszintes intenzív növényzettel borította be zászlóshajó beruházását, a Panoráma tornyokat. Sok éves stabil együttműködésükre és a kihívásban érzett felelősségükre alapozva a Kisvakond-Park Kft.-t bízta meg az egész épületegyüttes tervértékelési és kivitelezési munkáira.

Metrodom Panoráma

Aki először meglátja a Metrodom Panoráma tornyait, annak kivétel nélkül a homlokzaton elültetett fák és cserjék ragadják meg a tekintetét, majd a kíváncsiságát. Kétségtelen, hogy itthon az újszerűsége és a megjelenése maradandó élmény, azonban a projekten a zöldtető építés minden ágazatának megvalósítására lehetőség volt.

Metrodom Panoráma

Az épületeken elültetésre került:

  • 256 db lombos fa
  • több mint 21.000 cserje
  • 3.200 m2 sedum szőnyeg

Metrodom Panoráma

 

További részletek a képek alatti feliratra kattintva vagy itt.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: intenzív extenzív
Az oldal tetejére