Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a zöldtető?

A zöldtető egy olyan komplex, szerves egység, melynek a legfelső rétege növényekkel van beültetve. Sokszor első látásra nem is egyértelmű, hogy zöldtetőn állunk - például egy épület földszintjén, ahol alattunk egy mélygarázs található. A lényeg abban rejlik, hogy a "föld" alatt, amibe a növényeket ültették (erről majd később, de elöljáróban annyit: ez semmi esetben nem egyszerű termő vagy töltőföld!), komoly technológia eredményeként olyan vízelvezető és szigetelő anyagokat kell beépíteni, hogy az se az alatta levő élettér, se a növények kárára ne menjen.

Zöldtető vagy tetőkert?

Nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar. Hogy ezzel a féltudományos mémmel indítsuk a választ, nem minden tetőkert zöldtető, de lehet mondani, hogy minden zöldtető tetőkert. Ezt azért állítjuk, mert a zöldtetők mindig valamilyen burkolt felületre kerülnek, ami alatt az építmény szerkezete húzódik, legyen szó mélygarázsról, magánház tetejéről vagy egy ipari csarnok zárófödéméről.

Alkalmas-e az én tetőm?

Statikussal konzultálva, amennyiben a tervezett zöldtető tömegét (110-170 kg/m2) az épületszerkezet elbírja és a tető dőlésszöge is megfelelő (minimum 2%, maximum 6%), a válasz igen,

Mennyibe kerül a zöldtető?

Minden zöldtető más. A kivitelezés költsége sokban függ a födém megközelíthetőségétől, méretétől, és a telepített növényzet típusától. Intenzív zöldtető esetében nettó 19.000,- Ft/m2, extenzív zöldtetőnél pedig 14.000 Ft/m2 ártól lehet számolni.

Miért nem termőföldet használunk a tetőkerteken?

A közeg feladata, hogy a gyökérzet számára elegendő helyet biztosítson és a növekedés feltételeiről gondoskodjon. Zöldtetők esetében ehhez további szempontok társulnak: legyen a közegnek jó víztároló, vízelvezető képessége és vízzel telített állapotban is minél kevesebb súllyal terhelje az épület tartószerkezetét.

Milyen nehéz a közeg?

A Magyarországon kapható, minősített tetőkerti közegek közül az extenzív közeg nedvességtartalomtól függően 1.100-1.300 kg/m3 (forrás: http://extenziv-zoldteto.hu), míg az intenzív tetőkerti közeg 1.300-1.700 kg/m3 (forrás: http://intenziv-zoldteto.hu).

Melyik tetőkerti közeg a megfelelő közeg?

Magyarországon jelenleg hatályos szabvány nem áll rendelkezésre a tetőkerti közegek kapcsán. Ajánlott olyan zöldtető közeget venni, ami FLL normák alapján minősített, laboratóriumi vizsgálatok során ellenőrzött ömlesztett anyag. Ilyen közeget hazánkban a GreenTech és Diadem és az Archigreen tud biztosítani.

Miért jó a zöldtető?

Erre számos érvet fel lehet hozni, de többek közt a biodiverzitását növeli, a tető hő- és vízháztartását pozitívan befolyásolja, városi életkörülményeinket javítja. Nem mellékesen a zöldtetők növelik az adott ingatlan értékét, és nem mellékesen a zöldfelületi- indexbe is beleszámítanak.

Bárhol építhetek zöldtetőt?

Nem, a zöldtetők az épület födém fedésére alkalmas felületek, amik az erre speciálisan kifejlesztett közegek vízmegtartó és vízelvezető képességének köszönhetően segítik a városi zöldfelületek növelését azáltal, hogy az oda telepített növényzettel növelik a biodiverzitást.

Milyen zöldtető típusok vannak?

Alapvetően két szempont alapján lehet besorolni a zöldtetőket. Az egyik szempont a vízszigetelés feletti rétegrend, a másik pedig a tetőkerti közeg minősége és vastagsága

Vízszigetelés alapján a két típus

·        Fordított rétegrendű tető: azok a tetők, ahol a hőszigetelő réteg a vízszigetelés felett helyezkedik el

·        Egyenes rétegrendű tető: azok a tetők, ahol a hőszigetelő réteg a vízszigetelés alatt helyezkedik el

Tetőkerti közeg minősége és vastagság alapján

·        Extenzív zöldtető (http://extenziv-zoldteto.hu/): alapvetően ásványi alapú közegalkotókból álló, alacsony szervesanyag-tartalmú közeg, 8-15 cm-es közeg rétegvastagsággal

·        Intenzív zöldtető (http://intenziv-zoldteto.hu/): ásványi alapú közegalkotókból álló, magasabb tápanyag-tartalmú közeg, 20-200 cm-es rétegvastagsággal

Mi az extenzív zöldtető?

Extenzív zöldtetőnek (http://extenziv-zoldteto.hu/) nevezzük az alapvetően ásványi alapú közegalkotókból álló, alacsony szervesanyag-tartalmú közegből kialakított, 8-15 cm-es rétegvastagsággal rendelkező tetőkerteket. A telepített növényzet nem igényel komoly fenntartást és minimális öntözés mellet is zöld marad.

Mi az intenzív zöldtető?

Intenzív zöldtetőnek (http://intenziv-zoldteto.hu/) nevezzük az ásványi alapú közegalkotókból álló, magasabb tápanyag-tartalmú közegből kialakított, 20-200 cm-es rétegvastagsággal rendelkező tetőkerteket. Ezeken a tetőkön teljes értékű kerteket lehet kialakítani és jellemzően öntözőrendszerrel vannak ellátva.

Mit jelent a fordított rétegrend a tetőkertek alatt?

Olyan zöldtető, ahol a hőszigetelő réteg a vízszigetelés alatt helyezkedik el

Mit jelent az egyenes rétegrend a tetőkertek alatt?

Olyan zöldtető, ahol a hőszigetelő réteg a vízszigetelés felett helyezkedik el

Az extenzív zöldtető nem igényel gondozást?

Mivel a közeget fedő réteg élő anyag, növényzet, ezért nem szabad megfeledkeznünk annak tápanyag-és vízutánpótlásáról, a tetőn lévő gyomok eltávolításáról és a vízelvezető rendszerek karbantartásáról. Minimális gondozási igénye van, ami kimerül nagy szárazság esetén öntözésben, évente kétszeri tápanyag utánpótlásban és szükség szerinti gyomlálásban.

Elegendő, ha csak tetőkerti közeget rakok a zöldtetőmre?

Egyértelműen nem. A tetőkerti közegek vízelvezetése és vízmegtartása érdekében számos vízmegtartó és vízelvezető fólia, geotextília, drénlemez, kontrollakna áll rendelkezésre. 

Bármilyen ömlesztett anyagot rakhatok zöldtetőre?

Zöldtető építésre nem alkalmas bármilyen anyag. Lényeges, hogy a rétegalkotók minimális mész- és agyagtartalommal rendelkezzenek. Lehetőség szerint a por frakció se jelenjen meg, hogy ne tudja a vízszivárgó rétegeket eltömíteni. Ezért javasolt tetőkerteken vulkanikus kőzetet fektetni burkolatok, nem élő anyaggal fedett felületek alá.

Bármilyen növényt ültethetek zöldtetőre?

Szinte igen, de meg kell vizsgálni, hogy milyen típusú zöldtetőm van. Az extenzív tetőkert (http://extenziv-zoldteto.hu/) esetében főleg szukkulens növények javasoltak, amik jó vízmegtartó és szárazságtűrő képességeiknek köszönhetően jobban bírják a mostoha körülményeket.

Az intenzív tetőkert (http://intenziv-zoldteto.hu/) esetében 21-40 cm közeg rétegvastagság között kisebbre növő cserjék, 41-100 cm között kisebb-nagyobb cserjék, jó várostűrő képességű, alacsonyra növő fák, 101-200 cm között pedig szinte bármilyen növény ültethető.

Mi az a varjúháj paplan / varjúháj szőnyeg vagy sedum szőnyeg / sedum paplan?

A varjúháj szőnyeg varjúháj fajokból és fajtákból álló, általában 2-2,5 cm rétegvastagságú tekercses vagy tálcás növénypaplan, ami 8-10 féle évelő elegyéből alkot egy színes talajtakaró réteget? Kigurítható mint egy gyepszőnyeg, így azonnal teljes takarást biztosít. Az első időszakban (legyökerezésig) öntözni szükséges.

A sedum (szédum) a szőnyeget alkotó faj nevére utal. Hazánkban mindegyik elnevezés használatos.

Gépjármű-terhelésre is alkalmasak a zöldtetők?

Igen, de ehhez a födém statikai teherbírását kell a forgalomhoz és a födém felé kerülő anyagok súlyához méretezni

El lehet rontani a zöldtetőt?

Sajnos igen. Ide számos példát lehetne felhozni, de hogy csak a leggyakrabban előforduló problémákat soroljuk:

·        nem megfelelő a tetőn a vízelvezetés vagy nincs is

·        nem megfelelő a közeg minősége

·        nem a tető típusához és a közeg rétegvastagságához passzoló növény lett beültetve

·        nincs mesterséges vízutánpótlás biztosítva a tetőn

·        nincs megfelelően gondozva a tetőkert

Miért éri meg zöldtetőt építeni beruházóként?

Elsősorban azért, mert növeli az ingatlan értékét. Továbbá a zöldtető rétegvastagságtól függően beszámít a zöldfelületi-indexbe, ezért az ingatlan beépíthetősége is növelhető ezáltal. Nem utolsósorban pedig azért, mert élő anyagot alkalmazunk, ami az emberi életkörülményeket javítja

Miért éri meg zöldtetőt építeni magánemberként?

Elsősorban azért, mert növeli az ingatlan értékét. Továbbá a zöldtető javítja az épület hőháztartását, energiafelhasználását csökkenti. Nem utolsósorban pedig azért, mert élő anyagot alkalmazunk, ami az emberi életkörülményeket javítja

Kivitelezőként kitől kérhetek szakmai segítséget?

A Magyar Kertépítők Országos Szövetségének (MAKEOSZ) tagozata a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége (ZÉOSZ), így elsősorban tőlük, de a magyar piacon jelen lévő szakkereskedő cégektől is - írj például nyugodtan nekünk! hello@greenroof.hu. Igyekeztünk minden rendszer és kiegészítő gyártóval felvenni a kínálatot és lehetőséget adni termékeik bemutatására platformunkon.

Itt találod, hogy a termékeken kívül mely részmunkák szakembereivel tudunk összekötni

Meg kell tervezni a zöldtetőt?

Igen, mindenképpen javasoljuk a zöldtető megtervezését, a megfelelő tetőkerti rétegrend és vízelvezetés kialakítását. Ehhez tájépítész-, szigetelő- és statikus tervezőket ajánlunk.

Kit válasszak zöldtető építéshez?

A greenroof.hu sok magyar szakkivitelezővel áll kapcsolatban. Kérlek írj nekünk levelet és továbbítjuk a megfelelő szakembernek, aki felveszi veled a kapcsolatot legyen szó tervezésről, engedélyezésről, statikai szakvéleményezésről, tetőszigetelésről vagy zöldtető kivitelezésről.

Ezért hoztuk létre a greenroof.hu-t!  smiley

Az oldal tetejére