Weboldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Lapozzatok bele a legújabb Octogon Magazinba!

Lapozzatok bele a legújabb Octogon Magazinba!
Korábban már beszámoltunk róla itt, hogy a greenroof.hu által forgalmazott  termékekkel építette meg a Blomma Garden a szegedi Pick Arénát. Az Aréna bemutatásával (is) foglalkozik az OCTOGON architecture&design magazin 2022/6. 178. lapszáma - az alábbi cikk is itt jelent meg Kert a város felett címmel (104-105. oldal):

Kert a város felett

A szegedi Pick Aréna zöldtető

 

A szegedi Pick Aréna belső udvari tetőfelületét zöldtető borítja. A kivitelezési megbízást igazán testhez állónak érezte cégünk, a Blomma Garden Kft., mert megegyezett a filozófiánkkal, hogy növelni kell a zöldfelületeket a városokban – melyet fák ültetésével, zöldtetők építésével érhetünk el elsősorban. A Blomma Garden Kft. családias légkörű, dinamikusan fejlődő kisvállalkozás. Cégünket azzal a határozott céllal alapítottuk, hogy olyan kerteket hozzunk létre - legyen szó tervezésről vagy építésről -, melyek megfelelnek az aktuális kertépítési trendeknek, figyelembe veszik a változó klimatikus viszonyokat és összhangban vannak a természet önmagát megújító egyensúlyával.  A kertészeti szakma innovációit nyomon követve, folyamatosan lépést tartunk a legújabb trendekkel. Munkáink során fontosnak tartjuk a klímavédelmet és a fenntarthatóságot – mely az anyagbeszerzéstől a kivitelezésen át egészen az utókövetésig megvalósul.

A zöldtető rendszerek megvalósítása azért is kiemelkedően fontos számunkra, mert ezzel hozzájárulunk a klímavédelemhez, és csökkenteni tudjuk a kihasználatlan burkolatok mértékét. Erre remek lehetőséget biztosított a szegedi Pick Aréna, mely több mint 8000 ember befogadására képes – így sok emberhez eljuthat a zöldtető filozófiája, és megismerik az ebben rejlő lehetőségeket is. Ezért is tekintettünk erre a munkánkra pozitív kihívásként, hogy minél szélesebb körben elterjedhessen a zöldtető építés jelentősége.

A Pick Aréna kertészeti és zöldfelületi munkáit a Harappa Kft. végezte, melynek tulajdonosa, Jávorszky Ákos a legelső magyarországi kertészeti vállalkozás alapítója volt. A zöldtető rendszer komplett megvalósítására ők kérték fel cégünket a korábbi közös munkáink és zöldtető építésben szerzett tapasztalataink alapján.

A teljes beruházás véghajrájában csöppentünk bele a kivitelezés folyamatába, a rendelkezésünkre álló szűkös időkeret, valamint a kedvezőtlen időjárási körülmények nehezített pályára állítottak minket. A munkaterület szűkössége miatt előre ledeponált anyagok átmozgatása, bejuttatása a belső udvarra további organizációs kihívást eredményeztek. Cégünk dolgozói kiváló szakértelmüknek köszönhetően és remek munkaszervezés révén meg tudtak birkózni a feladattal és sikerült befejeznünk a zöldtető építését a kitűzött határidőn belül.

A Pick Aréna zöldtető építése GreenTech termékekkel valósult meg. A brand szlogenje kifejezi elhivatottságukat: zöldtetőhöz mindent – komplex megoldást nyújtanak zöldtető rendszerek tervezéséhez, kivitelezéséhez és saját termékportfólióval (GreenTech és RoofTech) támogatják a kivitelezőket és tervezőket, akik a cég partnereként a termékeken kívül hozzájuthatnak pl. csomóponti tervekhez, műszaki kiíráshoz vagy költségvetési segédlethez is. Őket kerestük fel néhány szakmai kérdéssel:

?: Mennyi zöldtető épül jelenleg Magyarországon?

Évente kb. 100.000 m2 zöldtető épül, ami igen jelentős lemaradás a németországi 4 millió m2/év-hez képest. Bíztató, hogy az új építésű (elsősorban ipari) ingatlanok esetében már egyre gyakrabban terveznek zöldtetővel, amit a zöldtető által nyújtott számos gazdasági- és ökológiai előny indokol.

 

?: Mik ezek az előnyök?

A zöldtetők jelentősen növelik az épület energiahatékonyságát: kb. 4 kWh/m2 az éves energiamegtakarítás. A szélsőséges időjárási körülmények negatív hatásait is képesek mérsékelni: a rétegrend kialakításnak köszönhetően 100 mm csapadékot képes egy extenzív zöldtető visszatartani, ezáltal a csatornahálózatot mentesíteni. A visszatartott víz jelentős részét megtartja és visszapárologtatja – ezzel hűti az épületet és a környezetet egyszerre. A zöldtetők védik az épületszerkezetet is az UV-sugárzásból és a napi hőingadozásból származó élettartam csökkenéstől. Ugyanakkor a zöldtető mint új zöldfelület jelenik meg a város szövetében. Élőhelyként szolgál számos hasznos beporzó rovarnak és madárnak.

 

? A Pick Arénára is szállított sedum szőnyegnek mik az előnyei?

Az extrém viszonyokat elviselő sedum fajokból készült sedum vagy varjúháj szőnyeget elsősorban extenzív zöldtetőkön használjuk, de alkalmazható öntözetlen, nyíratlan felületeken, rézsűkön is, ahol a fenntartás nem, vagy csak nehezen lenne megoldható. Nagyszerű megoldás azonnali telepítésre, egyszerre sűrű zöldfelületet ad és rögtön a kész tetőkert előnyeivel szolgál. Könnyen és gyorsan telepíthető, 6-8 sedum-fajtából vegyesen állítjuk elő.

A teljes termékpaletta megtalálható a greenroof.hu oldalon, ami a GreenTech által fejlesztett termékeken felül átfogó kínálatot nyújt a hazai piacon elérhető zöldtető építési anyagokból.

Tartalomhoz tartozó címkék: extenzív zöldtető
Az oldal tetejére