Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lite-Soil vízmegtartó segédanyagok növényültetéshez

Lite-Soil vízmegtartó segédanyagok növényültetéshez

2022. júliusában több Pest megyei településen is vízkorlátozást vezettek be, mert csökkent az ivóvíz célú kitermelés lehetősége a szárazság, a hőség és a Duna alacsony vízállása miatt. A vízkorlátozás leginkább a kerttulajdonosokat érintette rosszul. Hiszen akár csak néhány vízmentes nap is visszafordíthatatlan károkat tud okozni a kertünkben a legnagyobb forróság és csapadékhiány idején.

Bár korábban hazánkat átlagosan háromévente sújtotta jelentősebb aszály, 2021 és 2022 nyara is hasonlóan csapadékszegény volt. 2023-ban ugyan több csapadék esett, de annak területi eloszlásában jelentős eltérések voltak és több hőhullám sújtotta az országot. Az éghajlatkutatók egyöntetű véleménye szerint a klímaváltozás következtében fel kell készülnünk a szárazabb és melegebb nyarakra.

Mi lehet a megoldás? Törekedjünk a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra és csökkentsük zöldfelületeink fenntartási igényét. Új kert vagy zöldtető tervezésekor mindenképpen javasoljuk a korszerű és hatékony vízgazdálkodást az osztrák Lite-Soil vízmegtartó segédanyagainak alkalmazásával.

1. Lite-Strips: Új zöldfelületeinket úgy alakítsuk ki a tetőkerteken vagy szabadföldön, hogy az ültetőközegbe vagy a termőföldbe megfelelő arányban keverjünk Lite-Strips vízmegtartó szalagokat. A szalagok fokozzák a talajban a víz és a levegő eloszlását, ami hozzásegíti a növényzetet a fejlődési-növekedési szakaszban, hogy sűrűbb és stabilabb növényállományt kapjunk. A geotextília finom rostjai tele vannak levegős pórusokkal, emiatt egyrészről nagyon jó a levegő és a vízelvezető tulajdonságuk, másrészt vízmegtartó képességük is kiváló. 1 kg Lite-Strips szalag 9 liter vizet képes megtartani. Használata zöldtetőknél kifejezetten ajánlott, mert az ültetőközeg fajsúlyának csökkentésére is alkalmas.

2. Lite-Net: Fák telepítésekor javasoljuk a földlabdákat Lite-Net vízmegtartó hálóval körbevenni. A Lite-Stripsnél leírt előnyök itt is érvényesek: a háló fokozza a talajban a víz és a levegő eloszlását, ami hozzásegíti a növényzetet a fejlődési-növekedési szakaszban, hogy sűrűbb és stabilabb növényállományt kapjunk. 1 m2 Lite-Net háló 5 liter vizet képes megtartani.

3. BlueLite-Net: A BlueLite-Net egy új, műszakilag továbbfejlesztett megoldás a víztakarékos felszín alatti öntözésre, pl. fás gyepek vagy sportpályák esetén. A rendszer egy terjedelmes vízmegtartó hálóból és egy vízmegtartó szövettel védett flexibilis öntözőcsőből áll.

A hagyományos öntözőrendszeres locsolással ellentétben ezekkel a termékekkel a víz 100%-át a növény gyökerei hasznosítják. A korábban lehullott csapadékot magas tárolókapacitásuknak köszönhetően a gyökérzet közelében tartják, így akár 70%-kal kevesebb vízfelhasználás szükséges a korábbinál. A mérések eredményét a Bécsi Természeti Erőforrás- és Élettudományi Egyetem (BOKU) igazolta.

A LITE-SOIL vízmegtartó segédanyagok típusai:

1. Vízmegtartó szalagok:

2. Vízmegtartó hálók:

3. BlueLite-Net felszín alatti öntözőrendszer

 

Az oldal tetejére