Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a zöldtető?

A zöldtető a biológiai élettér visszaszerzése ott, ahol az ember elvette a természettől területet építményei számára. Élőhely és élő felület az épített szerkezeteken. Városaink jövőjének egyetlen környezettudatos és felelős lehetősége.

A zöldtető doktori értekezés szerint általánosan elfogadott definíciója:

„A zöldtető olyan növényzettel telepített tető, amelyben az épületszerkezet, a tetőszigetelés rétegei, valamint a kertészeti felépítmény szerves egységet alkotnak. Zöldtetőnek nevezzük azokat a növényzettel borított födémeket, ahol a kertészeti és a szigetelési rétegek egységet képeznek. Más megfogalmazásban a zöldtető vegetációs réteggel borított és védett, műszakilag és biológiailag egyaránt tartósan kialakított szerkezet” (FLL 2002; Hidy et al., 1995)

forrás: Szőke Andrea -  Extenzív zöldtetők, és azokon alkalmazott egyes Sedum fajok komplex értékelése (Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológia Tanszék; Bp. 2015

A zöldtetők lehetnek sík vagy enyhén ferde tetőkön födémeken mesterségesen létrehozott vegetációs felületek. Alapvetően két típusa van: intenzív zöldtetők és extenzív zöldtetők.

Az oldal tetejére