Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az extenzív zöldtető?

Mi az extenzív zöldtető?

Részletekért látogasson el ide: https://extenziv-zoldteto.hu/

Az extenzív zöldtetők alacsony fenntartási igényű födémre telepített egyszintes élő zöldfelületek. Általában 8-25 cm teljes rétegvastagsággal készülnek, a zöldtető rétegrendre extenzív tetőkerti ültetőkeverék kerül, melyet alacsony vízigényű vegetációval zárunk. Ellentétben az intenzív zöldtetőkkel, a növényfajta választék determinált: pozsgások (szukkulensek) és szárazságtűrő fűfélék alkotják. Elsősorban funkcionális (vízvisszatartó, mechanikai védelmi és hőszigetelési) szempontok miatt használjuk, esztétikai értékük nem közelíti meg az intenzív tetők lüktetését.

A növénytípusok (taxonok) kiválasztásakor az elsődleges szempontok a szárazságtűrés, minimális karbantartási igény, és a nagy regenerációs képesség. Magyarországon a varjúháj félék (sedumok) és egyéb pozsgás növények, szárazságtűrő fű fajták használatosak. Ezek a típusok nem nőnek magasra, 5-40 cm közti teljes kifejlett állapotot érnek el maximum. Jellemzően nem járhatóak, mint a gyepfelületek, de minimális taposást elviselnek. A gépész és egyéb tetőn elhelyezett építmények megközelítéséhez tipegők elhelyezése szükséges, mert a folyamatos használat következtében a növények eltűnnek, visszahúzódnak.

Az extenzív zöldtetők igazi előnye a költséghatékonyság. A funkcionális értékei miatt a zöldtető kultúrában hazánk előtt járó országokban sokkal népszerűbb mint az intenzív tetőkert. Magyarországon a zöld szemmel nézve hibás szemléletű OTÉK szabályozás az ültetőközeg vastagság alapján számolja a zöldfelületi beszámíthatóságot, ami a beruházókat vastagabb ültetőközeg használatra ösztökéli.

Szót kell még ejteni a gyakorlatban elterjedt un. félintenzív zöldtetőkről, ami egy álláspontunk szerint hamis kategória. Ami nem tesz eleget az extenzív feltételeknek - miszerint nem szükséges az automata öntözés és folyamatos gondozás -  azt intenzívnek kell minősíteni. A kategória kialakulása csupán egy illúzió, aminek létrejöttét gazdasági indokokra vezetjük vissza.

Az extenzív- vagy ökotető egy ökológiailag aktív vegetációs védőréteg, amelynek növényzete a természetes életfolyamatoknak megfelelően igénytelen. A telepítés után minimális fenntartási igény jellemzi. (Balogh et al., 2013; ÉMSZ, 2007; Hidy et al., 1995).

forrás: Szőke Andrea -  Extenzív zöldtetők, és azokon alkalmazott egyes Sedum fajok komplex értékelése (Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológia Tanszék; Bp. 2015

Tartalomhoz tartozó címkék: extenzív zöldtető
Az oldal tetejére