Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az intenzív zöldtető?

Mi az intenzív zöldtető?

Részletekért látogasson el ide: https://intenziv-zoldteto.hu/

Az intenzív zöldtetők teljes egészében megegyeznek a talajfelszíni kertekkel hasznosíthatóságukat és megjelenésüket illetően. Kivétel, hogy minden esetben födémen helyezkednek el, azaz nincs szerves kapcsolatuk a termett talajjal. Az ebből adódó nehézségeket (vízelvezetés, víz-visszatartás, vízszigetelés, talajminőség leromlása) megelőzendő használunk tetőkerti rétegrendet és speciális intenzív tetőkerti ültetőközeget. Ezek segítségével a létrehozott kert nem csak használatában lehet megegyező a „természetes” földkapcsolatos kertekkel, mind esztétikailag mind élvezeti értékében egyenértékű.

Az intenzív tetőkertek automata öntözése szükségszerű, nem opcionális feladat. Az ültetőközeg nedvességtartalmának biztosítására nem elegendő a drénlemezben visszatartott csapadékvíz mennyisége, folyamatos utánpótlás biztosítása szükséges.

Az intenzív tetőkertek minimum 20 cm tetőkerti közeggel borítottak, de ebben az esetben csak gyep vagy évelőágyások alakíthatóak ki rajta. Az általános a 40-200 cm közegvastagság, amiben lehetséges cserjék és fák ültetése is. Fákat  gyakran helyezünk el un. mikrodombokban, hogy ezzel is nagyobb teret biztosítsunk a gyökérzóna fejlődésének. Természetesen intenzív zöldtetőre nem lehetséges minden hazánkban megélő fatípus ültetése, a kifejlett fa mérete és a gyökér agresszivitása determinálja a taxonok választékát. A fák ültetését a fejlett zöldtetős kultúrával rendelkező országokban már kizárólag felszín alatti gyökérrögzítő és stabilizáló rendszer segítségével telepítik, a karózás nem hatékony és hosszútávú megoldás. Hazánkban talajszint alatti gyökérstabilizált fakikötési rendszer is elterjedőben van: ilyen rendszerek segítségével épültek már a Corvin Sétány, a Metrodom Panoráma, az Etele Pláza és a Szervita Square tetőkertjei.

Az intenzív zöldtetők rendszeres és az extenzív tetőkhöz képest nagy (intenzív) ápolási igényűek. A karbantartási munka mennyisége megegyezik a hagyományos kertekével.

Az intenzív zöldtetők bekerülési költsége relatív magas a hagyományos kertekhez képest, hiszen speciális rétegrendre épülnek és az anyagokat vertikálisan kell mozgatni. A lehetőségek tárháza és a végeredmény azonban biztosan állítjuk megéri az áldozatvállalást!

Tartalomhoz tartozó címkék: intenzív zöldtető
Az oldal tetejére