Weboldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Milánó 2024 - greentech szakmai út beszámoló

Milánó 2024 - greentech szakmai út beszámoló

Még tavaly ősszel formálódott a gondolat, amikor Paolo Russo a Stefano Boeri Architetti-től az ÉMSZ konferencián járt, hogy milyen jó lenne élőben megnézni a zöldtető-építés és a modernkori építészet ikonikus épületét: a Bosco Verticalét.

Az ötlet hamar igen népszerűvé vált szakmai körökben, így 2024. májusában megvalósult a terv és 49 lelkes tájépítész, építész és kertépítő szakember útra kelt Milánóba, hogy 3 nap alatt bejárja Milánó kortárs építészeti és város-rehabilitációs szempontból legfontosabb épületeit és tereit. A kirándulást gyártó cégünk, a Green Tech Concept Kft. szervezte és meghívottként vehetett részt kiemelt partnercégeinktől 1-1 szakember.

A szakmai út legfontosabb, előre megfogalmazott céljai voltak:

  • inspiráció
  • szakmai együttlét
  • társ-szakmák képviselőinek megismerése
  • bepillantás a külföldi várostervezési gyakorlatba

Olasz vezetőink profizmusának és a résztvevők nyitottságának köszönhetően úgy érezzük, hogy a kirándulás elérte a fenti célokat és a szakmai út tökéletesen sikerült az esős idő ellenére is. 

1. nap: Bosco Verticale

  

Első napunkról beszámolót már olvashattatok, de a Bosco Verticale olyannyira lenyűgözött mindannyiunkat, hogy mindhárom nap visszatértünk hozzá. A luxus-lakóépület egy gyönyörű park, a BAM (Biblioteca degli Alberi Milano - A fák könyvtára) mellett tornyosul. Kívülről természetesen bárki megtekintheti az épületet, a greentech csapatának és Partnereinknek viszont bejutni is sikerült: Stefano Boeri Architetti iroda munkatársa segítségével felmehettünk a legfelső, 26. emeletre!

       

Itt kb. egy órában mesélt az épület sajátosságairól és a tervezés kihívásairól. Tudtátok például, hogy csak az ökoszisztéma tervezése, a megfelelő növények kiválasztása hat hónapig tartott? 

Mivel a Bosco Verticale volt a szakmai út fő látványossága, megkérdeztünk néhány tájépítész és építész kollégát, hogy tetszettek nekik a látottak:

 

2. nap: építészeti séta Milánóban a Guiding Architects Milano vezetésével

A szakmai út tervezésekor fontos szempont volt, hogy minél többféle "élő" benyomás érje a csapatot. A GA Milano építészekből álló szakembereivel éppen ezért a kortárs túrát választottuk, minél több zöldfelület érintésével. Carlo és Barbara színvonalas vezetésével és Fejes Nóri Firenzében élő tájépítész tolmácsolásával szinte meg sem éreztük a 20.000 lépést :)

Porta Nuova:

Milánó - más olaszországi nagyvárosokkal ellentétben - sosem volt olasz főváros, kevés a történelmi nevezetesség és látnivaló. Bár nincs folyója sem, az Alpok közelségének köszönhetően sok a csapadék és ideális az elhelyezkedése Nyugat és Kelet, illetve Észak és Dél között - ezeknek köszönhetően a XX. század közepére Olaszország legfontosabb ipari központja lett. A világháborút követő újjáépítés befejezése után a régióban az építészeknek nem nagyon akadt munkájuk, így a formatervezés felé fordultak. Ipar + design? Milánó a hatvanas évekre olyan világhíres cégek központjává vált, mint pl. a Pirelli vagy az Alfa Romeo. 

A Porta Nuova területét mesterségesen tették szabaddá az ötvenes években: egy működő pályaudvart költöztettek odébb, hogy további területet nyerjenek az iparnak - időközben azonban a fejlődés megállt és a város közepén közel 50 évig tátongott egy 350 000 négyzetméteres "lyuk". A 2000-es években a területet egy amerikai cég vásárolta meg és ők kezdeményezték a városvezetésnél a korábbi építési szabályok megváltoztatását. Miután Lombardia régónak a 2000-es években új központra volt szüksége, a városvezetés a Pelli Clarke stúdiót bízta meg a terület általános tervének kidolgozásával. A projekt a terület gyalogos övezetté alakítását irányozta elő, és a területet három különböző, de integrált projektekkel kialakított szakaszra osztotta. A felújítás körülbelül tíz év alatt valósult meg, és ma az egyik legsikeresebb európai városrehabilitációs beavatkozások közé tartozik, amely képes volt elindítani Milánó újjászületését. A város részben az újjáépítésnek köszönheti, hogy a legdinamikusabban fejlődő olasz várossá vált. A Porta Nuova megváltoztatta Milánó városképét és Milánó új üzleti negyedévé vált, ahol multinacionális vállalatoknak és luxuslakásoknak (mint pl a Bosco Verticale) otthont adó, ultramodern tornyok találhatók.

 

 

  

Lombardia régiós központjának épülete                                       Unipol székház és a gyalogos híd

Természetesen a GA Milano-val is megálltunk a Bosco Verticale előtt és itt megtudtunk olyat is, amit az építész stúdiótól nem: a torony az első elképzelések szerint egy fekete, gyémánt alakú, erkély nélküli épület volt és a beruházók kérésére változott a koncepció.

 

BAM - Library of Trees:

A Porta Nuova negyed éke. A 2018 végén átadott Library of trees (Fák könyvtára) parkot a holland tájépítész, Petra Blaisse tervezte az Inside Outside stúdiótól, aki városi összeköttetésként és modern botanikus kertként álmodta meg. A park kialakításához a projekt három különálló elemet használ:

  • egyenes ösvények: ezek teszik lehetővé a Porta Nuova stratégiai pontjainak összekötését, és keretezik a városi táj felvillanásait
  • kör alakú erdők: különböző tereket alkotó facsoportokkal, a különféle tevékenységekhez
  • rendezetlen mezők: virágos rétek, labirintusok, zöld terek formájában jelennek meg

A park fenntartásának kapcsán került szóba a privát tőke jelentősége a városfejlesztés szempontjából: bár a park közpark, vagyis a városé, de a fenntartást teljes egészében a környező lakó- és irodaépületek tulajdonosai állják.

Érdekesség, hogy a park legmagasabb pontja 7 méterrel a városi utak szintje felett található, így a park alacsonyabb pontjain nem honos növényeket ültettek, hanem az elsődleges szempont a magasabb vízigény volt. A frissen felépült Unipol székház mellett a gyalogos felüljárón áthaladva érzékelhető igazán, mennyivel alacsonyabb a zajterhelés a gyalogos övezetnek és a megemelt szintnek köszönhetően.

Bocconi Campus:

A Bocconi Egyetem első épülete 1937-ben épült és mindössze 2 kilométerre a milánói dómtól, kb. tízévente egy-egy új épület felhúzásával a múltat és a jelent integrálja Milánó szívében. A két utolsó épület egymással ellentétes alapelveken nyugszik, mégis mindkettő impozáns látványt nyújt. A 2002-ben épült tanteremépület a talajszint fölé emelt monolit nagyszerkezet miatt szokatlan látvány ("suspended floor"); a legújabb, a japán Sanaa építésziroda által tervezett épületegyüttes pedig a hatalmas, mégis légiesnek tűnő függesztett, átlátszó homlokzat miatt szembetűnő.

CityLife negyed:

Az iparosodás "találmánya" a világkiállítás is, ahol a technológiai találmányokat és fejlesztéseket bemutathatták és kereskedők révén más országokkal is megismertethették az újítók. Az első olaszországi expo-t 1906-ban, ezen a területen rendezték meg. Idővel a milánóit, amely a frankfurti után a legjelentősebb expóvá nőtt, ezért új, modernebb területet kapott 2005-ben. Az egy kivételével lebontott régi épületek helyén felépülő CityLife negyed terve Zaha Hadid, Arata Isozaki és Daniel Libeskind építészek munkája, akik 2004-ben nyerték meg a nemzetközi pályázatot, amelyen a világ vezető építészeti cégei vettek részt. 

Az új negyed legfőbb jellemzője, hogy a város első nullakibocsátású területe lesz, a Gustafson Porter stúdió által tervezett, 170 000 négyzetméteres új városi parkkal. A negyed középpontjában a három torony a város új üzleti negyedét alkotja: az Isozaki és Maffei által tervezett Allianz torony, a Zaha Hadid által tervezett torony, amely a Generali székhelyének ad otthont, valamint a Libeskind által tervezett torony, amelyben a PWC irodái találhatóak.

A déli részen a projekt két lakónegyedet foglal magába, amelyeket a városban való új életmódra terveztek, valamint egy innovatív, minőségi kereskedelmi teret, Zaha Hadid tervei alapján. A magas építészeti színvonal, a nagy, városi park, a fenntarthatóságra való odafigyelés e területet Milánó egyik legmodernebb és legvonzóbb városnegyedévé változtatta.

Érdekesség, hogy az óriási zöldterület fenntartásának költségei itt is a negyed tulajdonosait terheli.

   

Franciacorta - Al Rocol:

A szakmai séta befejezésére már szakadó esőben került sor - hálásak vagyunk, hogy mindenki kitartott! Délután buszra szálltunk és meglátogattuk a Milánóhoz közeli Franciacorta borrégiót, ami elsősorban az itt készült, eredetvédett, tradicionális pezsgőiről híres.

Az Al Rocol családi pincészetben pazar ellátás mellett bemutatták nekünk a tradicionális pezsgőkészítés rejtelmeit, majd a vacsorát követően visszatértünk Milánóba.

3. nap: szabad program

Az előre megtervezett szakmai programok után egy lazább nappal zártunk, amikor mindenki az őt érdeklő látnivalókat fedezte fel. Útra keltek a zöld greentech sapkák és bevették Milánót!

 

Az útról további képeket találhatsz a Facebook csatornánkon!

 

Az oldal tetejére