Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vezetett szakmai séta a Metrodom Greenben

Vezetett szakmai séta a Metrodom Greenben

Green Tech Concept Kft. szervezésében április 18-án délelőtt lezajlott a harmadik vezetett szakmai séta, amelynek keretében a Metrodom Green projekt épülő ütemét tekintettük meg. Az épületet a Hajnal Építész Iroda Kft. tervezte, nagyon előremutató elvek és ökológiai szemlélet alapján. Ezekről Kendelényi Péter vezető tervező tartott rövid ismertetést. A zöldfelületi terveket az S’73 készítette. Az iroda képviseletében Patka Zsuzsa Kincső mutatta be a kertépítészeti koncepciót és a tetőkerteket. A zöldtetőket a Kisvakond Zöldtetőépítő Zrt. kivitelezi.

Több szinten tekinthettük meg az épülőben lévő tetőkerteket. A 11. emeleti tetőkert jelenleg félkész állapotban van. Megtörtént az anyagfelhordás és a vízelvezetési rétegek fektetése, az egyedi növényládák elhelyezése, a burkolatépítés és a növényültetési folyamatok vannak még hátra. A legfelső szinten kialakított közösségi funkciójú belső és külső tér a lakóknak lehetőséget ad kisebb családi-baráti rendezvények lebonyolítására, melyhez felszerelt, esztétikus és növényekkel gazdagon telepített környezetet szolgáltat az építtető. Ez Budapest, de európai szinten is egy előremutató szemlélet. A fentiekhez hozzátartozik, hogy az épület homlokzata egy zöldfal rendszer, amely egy speciális acélszerkezetre rögzített előnevelt vegyes növényalkalmazású héjszerkezet lesz, elektronizált öntözéssel és tápanyag-utánpótlással.

A 4. emeleti kisebb zöldtetőnél az attikafal mentén növényvájú került kialakításra, melybe a falon lefutó növények kerülnek beültetésre. Speciális kertépítészeti feladat a szellőzőrendszer elemeinek eltakarása, melyet a tervezők növényültetéssel és terepplasztikával oldottak meg. A RoofWall beton szögtámfalak telepítési lépéseit és a vízelvezetés kialakításának rétegalkotóit, mint pl. a RoofDrain-40 esővízmegtartó és lefolyáslassító lemezt is megvizsgáltuk.

A földszinten található belső zöldtető építése még kezdetleges állapotban van, mivel a terület jelenleg felvonulási felület. A zöldtető építés logisztikai lépéseit, az anyagmozgatási nehézségeket, valamint a fenntartási szempontokat is átbeszéltük a kollégákkal. A tervezői kérdések mentén a kivitelezések során előforduló gyakorlati problémákat és azok megoldási javaslatait is érintettük.

 

 

 

Szakmai szempontból tartalmas és különleges volt a program, hiszen 2023-ban a Metrodom Green lakópark nyerte a Real Estate Awards év tervezett lakó projektje díját. Köszönjük a megjelent Kollégák érdeklődő figyelmét és Kendelényi Péter ismertetőjét! 

A következő sétát 2024. június elején tervezzük megtartani, melyről honlapunkon és facebook oldalunkon is adunk majd tájékoztatást!

Addig is zöldtetőépítéssel kapcsolatos kérdésekben keressétek Burmeister Zsuzsa tájépítész, építész kapcsolattartót, elérhetőségei az alábbiak:

 

Burmeister Zsuzsa

okl. tájépítész, értékesítő

mobil: +36 20 777 67 97

e-mail: burmeister.zsuzsa@greenroof.hu 

Tartalomhoz tartozó címkék: tervezés
Az oldal tetejére