Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöldtető blog

A zöldtető mint ökológiai életközösség

A zöldtető mint ökológiai életközösség

2021. 05. 14. 14:05:31 Polacsek Gergely
Hogy válnak az extenzív zöldtetők ökológiailag értékes életközösséggé? Természetes termőközeg, durva kavics, köves talaj és uszadék fa egyaránt biztosít természetközeli életteret a növény és állatvilágnak, illetve optikailag nyugtató, harmonikus látványt.
DiaSafe® leesés elleni védelem

DiaSafe® leesés elleni védelem

2021. 05. 12. 09:45:46 Csige Anna
Minden magasban munkát végző személy számára meg kell teremteni a biztonságos munkakörnyezetet, többek között védeni kell a magasból történő leeséstől. Ezt a munkavégzés közbeni védelmet a munkáltatónak és/vagy az épület tulajdonosának, üzemeltetőjének kötelessége biztosítani. Erre a biztonsági követelményre az építészeknek is figyelemmel kell lenni a tervezés során.
Akadémia Garden projekt

Akadémia Garden projekt

2021. 05. 05. 11:04:35 Bencze Anna
Az Akadémia Garden társasház a Cordia beruházásában valósult meg 2020-21. évben. Az épület változatos tetőkerti kihívásokat tartogatott, a szűk belvárosi utcákban különleges megoldásokra volt szükség.
Extenzív zöldtetők rétegfelépítése

Extenzív zöldtetők rétegfelépítése

2021. 05. 04. 10:40:34 Somogyi Mihály

A modern, lapos tetős családi házak térhódításával egyre több tudatos építtető élvezi az extenzív zöldtetők által nyújtott épületenergetikai előnyöket már hazánkban is.

Zöldtető fenntartási terv előnyei és szükségessége

Zöldtető fenntartási terv előnyei és szükségessége

2021. 03. 29. 15:36:21 Velkei Dávid
Zöldtető építéskor és a későbbi fenntartás során számos dolgot tekintetbe kell venni. A környezetre gyakorolt hatásnak azonban a lista élén kell állnia. A BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Methodology) a legfontosabb környezetvédelmi értékelési módszer és egyben a zöldtetők alaptervezése során használt minősítési rendszer. Ezt a rendszert mind az extenzív, és mind az intenzív zöldtetők fenntartása, gondozása során figyelembe kell vennünk, ezért érdemes zöldfelület fenntartási gondozási tervet készíteni.
Zöldtetők a nagyvilágban

Zöldtetők a nagyvilágban

2021. 03. 09. 18:50:22 Kiss Boglárka

A nagyvárosokban az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogy kapcsolatban maradjanak a természettel. A parkokon és balkonokon túl mára a lakó-, és munkahelyek, középületek tetejére is zöldfelületeket terveznek és építenek. Összegyűjtöttünk néhány igen látványos és inspiráló zöldtetőt a világ különböző nagyvárosaiból:

 

Munkavédelem és biztonság a zöldtetőn

Munkavédelem és biztonság a zöldtetőn

2021. 03. 08. 19:05:35 Mátyás Zoltán

A zöldtető kialakítása, már a nevéből adódóan jelzi, hogy a munkavégzés az esetek nagy részében, az épület tető szintjén történik. Az építési munkaterületekre vonatkozó jogszabályok, a 2,0 m magasságot meghaladó munkaterületeknél, a magasban történő munkavégzés szabályait írják elő.

Sedum szőnyeg alkotó növényfajták - taxonok - hazánkban

Sedum szőnyeg alkotó növényfajták - taxonok - hazánkban

2021. 03. 03. 11:20:49 Bori Krisztián Gábor
A hazai klímán jól működik az extenzív tetőkertek egyik legfontosabb alkotórésze, az un. záró vegetáció a varjúháj szőnyeg vagy sedum paplan. A szőnyeg formában termesztés, szedés, szállítás majd lerakás a németalföldi faiskolák találmánya.
Zöldtető: a fenntartható városi fejlődés alapja

Zöldtető: a fenntartható városi fejlődés alapja

2021. 02. 20. 15:33:54 dr. Szőke Andrea
A fenntartható fejlődés (sustainable development) - ahogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1987. évi Brundtland-jelentésében szerepelt - olyan fejlődési folyamat, amely „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.
Bemutatkozik a Dörken Delta Floraxx Top drénlemez

Bemutatkozik a Dörken Delta Floraxx Top drénlemez

2021. 02. 15. 10:37:10 Dvorák Andrea
A DELTA®-FLORAXX TOP dombornyomott lemezt kifejezetten zöldtetőkhöz fejlesztettük ki. Egyedülálló, kiegészítő bordákkal merevített domborulatainak köszönhetően vízelvezető, vízmegtartó és szűrőréteg egyben. 

A 20 mm magas, nyolcszög alakú domborulatok különösen nagy nyomószilárdságot 200 kN/m2 és rendkívüli vízelvezető képességet eredményeznek. A gyári kasírozásnak számos előnye van: a geotextília nem csúszik el, nem kapja fel a szél, valamint megakadályozza a szerkezet eltömődését. 

A lapostetők hasznosítása már régóta érdekes téma az ipar és a hatóságok számára: parkok, játszóterek és sportpályák lapostetőn történő kialakítása ellensúlyozza a városokban és sűrűn lakott területeken a zöldfelület hiányát. A járható lapostetők tetőteraszként is funkcionálhatnak, és akár helyettesíthetik a kertet. 

Az oldal tetejére