Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöldtetők a nagyvilágban

Kiss Boglárka
2021. 03. 09. 18:50:22
Zöldtetők a nagyvilágban

A nagyvárosokban az emberek minden lehetőséget megragadnak, hogy kapcsolatban maradjanak a természettel. A parkokon és balkonokon túl mára a lakó-, és munkahelyek, középületek tetejére is zöldfelületeket terveznek és építenek. Összegyűjtöttünk néhány igen látványos és inspiráló zöldtetőt a világ különböző nagyvárosaiból:

 

1. Kensington Roof Gardens (London)

A britek kert-szeretete legendás. Ezt a 6000nm-es zöldtetőt 1936-ban (!) kezdték el építeni a londoni Derry & Toms áruház tetején és egészen 2018-ig szabadon látogathatta bárki. A korabeli Alhambra mór kertjei adták a fő inspirációt a kert építésekor, ezért a tipikus angol növények mellett egzotikus növények, pálmák és szökőkutak tarkítják a tetőt. Emellett egy vízikert is helyet kapott, kis patakkal, tóval, több mint 100 fával és 4 flamingóval, akik nevet is kaptak: Ben, Bill, Splosh és Pecks  smiley.

2. Nanyang Műszaki Egyetem (Szingapúr)

Az egyetem design és média szakának épülete ikonikus: a két hajlított, sísánc-szerű tetőt meredek lejtése ellenére nyírt gyep fedi, ami az épület alacsony energia-felhasználását is segíti - emellett pedig remek kültéri közösségi térként szolgál.

3. High Line Park (New York)

2006-ban New York városának illetékesei úgy döntöttek, hogy a Hudson folyó mellett húzódó, használaton kívüli magasvasúti pályát egy 2,6 km hosszan húzódó parkká alakítják át. Most az egykori sínek helyét fák és más növényel népesítik be és 2009-es megnyitása óta a park a kortárs tájépítészet ikonikus alkotása.

4. Torro Luinigi (Lucca, Olaszország)

Ez talán a legrégebbi ma is létező zödtető a világon: a XIV. század második felében egy torony tetején alakították ki. Az itt ültetett hét tölgyfa alkotta "erdő" nyugalmat és árnyékot biztosított egykor - ma az elbűvölő toszkán kisváros jellegzetes tájképe.

5. ACROS kormányzati épület (Fukuoka)

Amikor Fukuokának egy új kormányzati épületre volt szüksége, a város központjában már nem volt szabad, üres terület, csak egy park. Így hát a parkot az épületre költöztették: a 15, lépcsős teraszon összesen 100.000nm zöldfelület terül el.

6. Chicago-i Városháza

1995-ben Chicagoban egy 5 napig tartó hőhullám 750 ember halálát okozta - ez a tragédia is közrejátszott abban, hogy a város csatlakozott az akkoriban induló zöldtető irányzathoz, és ennek első gyümölcse a 2000-re megépült kert a Városháza tetején. Azóta számos adat bizonyítja, hogy ez milyen jó döntés volt: az épület tetején 4 Celsius fokkal kevesebb a hőmérséklet, mint a környző épületek tetején; a város évi 5000 USD-t takarít meg az alacsonyabb energia-felhasználásnak köszönhetően és az esővíz 75%-át megtartja a tető, ezzel mentesítve a városi csatornahálózatot.

 

forrás: Wikipedia, medium.com, interestingengineering.com, land8.com

Az oldal tetejére