Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ZÖLDTETŐ ÉPÍTÉSI ANYAGOK SOROZAT 2.RÉSZ – Drénlemez

ZÖLDTETŐ ÉPÍTÉSI ANYAGOK SOROZAT 2.RÉSZ – Drénlemez
Miután az első részben bemutattuk a geotextíliák típusait és funkcióját a zöldtetőn, folytatjuk a sorozatot a drénlemezekkel.

A drénlemezek speciális kialakítású műanyagelemek, melyek a sikeres zöldtető építés kulcselemei. Kialakításuknak köszönhetően nevezik „tojástartó” lemeznek is.

Mi a drénlemez feladata?

A drénlemez neve az angol drain/drainage szóból ered, ami vízelvezetést jelent. A drénlemez (vagy éppen emiatt néha: drainlemez) elsődleges feladata éppen ez: elvezetni a felesleges csapadékot a zöldtetőről.

Miért van erre szükség?

Elsősorban azért, mert a növények nem szeretik a túlságosan vizes talajt és a pangó vizet, ami könnyen gyökérrothadáshoz vezethet. A modernkori zöldtetők az 1970-es években indultak Németországban, addig a vízelvezetés kérdését egy kb. 15 cm magas kulékavics-réteggel oldották meg. Ezt feljuttatni a tetőre idő-, és költségigényes, ráadásul komoly födémterhelést jelentett. Ennek kiváltására kezdtek elterjedni a műanyagból készült drénlemezek, melyek előnye a kisebb súly mellett a könnyebb kezelhetőség is.

A 2000-es években a vízelvezetés mellett egyre gyakrabban merült fel az igény a zöldtetők vízmegtartására is – egyre gyakoribbá váltak ugyanis a hosszú, meleg, száraz időszakok és a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló esőzések.

Mi a drénlemezek további előnye?

Míg korábban a vízmegtartás és a lefolyás lassítása az ültetőközeg feladata volt, azáltal, hogy a drénlemezeknél is megjelent a vízmegtartó szerep, lehetővé vált, hogy ugyan annyi víz megtartását vékonyabb rétegrenddel, közegvastagsággal érjük el.  A vízmegtartást a tálcás kialakítás biztosítja, a „tojástartó” mélységétől függően ez négyzetméterenként akár 32 liter is lehet!

     

A drénlemez - felső síkján kialakított perforációs nyílásoknak köszönhetően - lehetővé teszi a gyökérzóna szellőzését; emellett kétoldali dombornyomott kialakítása révén optimális vízmegtartást és vízelvezetést biztosít egyszerre. Mindezek mellett a tálcás kialakítás miatt könnyű a beépíthetősége is.

Milyen típusú zöldtetőhöz milyen drénlemez ajánlott?

A drénlemezek magasságtól függően eltérő mennyiségű csapadék tárolására képesek (7-32 liter/m2). Extenzív zöldtetőkhoz 20-25mm magas, intenzív zöldtetőkhöz 60mm magas drénlemez ajánlott. A 40mm-es típusok a félintenzív zöldtetők esetében javasoltak.

Fontos szempont lehet még a választásnál a nyomószilárdság (attól függően, hogy milyen súlyterhelésnek lesz az adott zöldtető kitéve), valamint az újrahasznosított anyagok felhasználása.

 

Az oldal tetejére