Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Agora Budapest szakmai séta az MTSZ szervezésében

Burmeister Zsuzsanna
2022. 11. 15. 11:30:12
Agora Budapest szakmai séta az MTSZ szervezésében
Még szeptember végén a Magyar Tájépítészek Szövetsége bejárást szervezett az AGORA Budapest projekt tervezésének és építésének bemutatására, mely igen nagy szakmai érdeklődést generált. Természetesen a greenroof.hu is jelen volt az eseményen, hiszen az épületegyüttes több környezettudatos előminősítési díjat (BREEAM) és a munkavállalók közérzetét javító Well Gold előminősítést is megszerezte - ezek elnyeréséhez nagy mértékben hozzájárulnak az épülő zöldtetők is!

Előadók:

  • Steffler István tájépítész vezető tervező (Garten Studio Kft. ügyvezető)
  • Dezsényi Péter kertészmérnök, kivitelező (Deep Forest Kft. ügyvezető)

22 résztvevővel zajlott a bemutató, melyet az MTSZ és a Friedl projektmenedzsere szervezett. A bejárás során megtudhattuk a tervezői szempontokat, a megrendelői igényeket és a kivitelezés során felmerült megoldandó feladatokat, melynek eredményeképpen kialakult a környezet végleges megjelenése.

Az Agora teljes földszinti területe mélygarázs felett elhelyezkedő zöldtető, melynek rétegvastagsága helyenként olyan jelentős, hogy a födémterhelés csökkentése érdekében Geocella (üveghab) kikönnyítő anyagot alkalmazott a kivitelező a burkolat alatti alépítmények feltöltésekhez.

Az eredeti nagyméretű (80 x 80 cm) gránitlap burkolatot a költségcsökkentés miatt 40 x 40 cm-es Friedl térkőre kellett cserélni a kivitelezés során, így a burkolatarchitektúra megjelenése a tervekhez képest jelentősen változott. Egyedül a vízarchitektúrák környezetében és a főbejáratoknál tartotta meg a gránitot a beruházó. A kialakult összkép a szakmai együttműködésnek köszönhetően letisztult és elegáns hatású. A megjelenő vízarchitektúra elemek színesítik az összhatást és kellemes mikroklímát biztosítanak.

Volt szerencsénk az egyik tetőkertet is megtekinteni, ahol láthattuk az extenzív és az intenzív zöldtetőket. Az extenzív zöldetőknél varjúháj sarjvetéssel történt a zöldfelület kialakítása, míg az alacsonyabb növénykazettákban gyepfelület, a magasabb kazettáknál intenzív beültetések adják az esztétikus növényfelületeket. A kivitelezési és anyagmozgatási problémákról és azok megoldásairól Dimitrievits Dóra projektvezető (Deep Forest Kft.) számolt be, így sok hasznos információval lettünk gazdagabbak.

Képek: saját, www.agorabudapest.com

 

Az oldal tetejére