Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az extenzív zöldtetők trágyázásának szükségessége

Máthé József Zoltán
2021. 02. 15. 08:23:24
Az extenzív zöldtetők trágyázásának szükségessége

A zöldtető egy zárt rendszerű ökoszisztéma. A cél a tetőfelületek ökológiai hasznosítása. A szakirodalom szerint megkülönböztetünk extenzív - azaz „magától működő”, igénytelen, szinte karbantartást nem igénylő - és intenzív zöldtetőket. Az alábbi cikk az extenzív tetőkhöz kifejlesztett szerves trágyákat veszi számba és ismerteti felhasználási módjukat.

Az EXTENZÍV ZÖLDTETŐK „műtalaja” egy 60-120 mm vastag, különleges tetőkerti keverék, melyben kimondottan a Sedum fajok tudnak megtelepedni. Mint ahogy a neve is mutatja karbantartást nem igénylő ökoszisztémákról van szó. Sok esetben lassan alakul ki a teljes növényborítás és gyakran előfordul, hogy hiányzik a megfelelő állománysűrűség ezért folyamatosan fennáll a veszélye a szél által betelepített gyomok elterjedésének. Ilyenkor az öntözés nem segítség mivel pontosan ennek a hiánya teszi lehetővé az extenzív felületeken az ellenálló, gyommentes társulás kialakulását. Ezek a növények a víz hosszútávú megtartására rendezkedtek be.

Mi a helyzet a tápanyag utánpótlással? A Sedumoknak nincs jelentős tápanyag igénye a talajjal szemben. Ezért a tápanyag utánpótlása évente 1 alkalommal elvégezhető. Mit ajánlunk? Semmi esetre sem műtrágyát. Miért? Azért mert az FLL extenzív talaj szinte szervesanyag mentes, minimálisan képes megkötni a tápanyagot. A műtrágyák általában vízben oldódnak és agyag valamint szerves anyag közegre van szükség, hogy a talajban megkötődjenek. Célzottan a növények tápanyag utánpótlására lettek kifejlesztve, a talajéletre negatív hatásuk van. A burkolt műtrágyák tápanyag adagolása jelentene megoldást, de mivel nincs öntözés és a nagy mennyiségű vizet nem tartjuk kívánatosnak, az ütemezett adagolás nem működik. Továbbá ezek a talajok rendszerint karbonátosak és magas a pH-juk. Tehát olyan szerves-ásványi trágyát kell használnunk, amelyek nem csak tápanyagot, hanem elegendő szerves anyagot is juttatnak a talajba, továbbá képesek fenntartani a kialakult talajéletet.

A több éves tapasztalati tudásunk és a vezető zöldtető építő cégekkel történt együttműködésünk eredményeképpen a Rendapart Plantfood Int. cég Viano szerves-ásványi trágyáit választottuk ki erre a célra. Ezek a tápanyagok az egész talajt táplálják. Célunk a kialakult ökoszisztéma megerősítése és a hiányzó tápanyagmennyiség visszapótlása a talajba. A Viano Mixprof 6  6-4-6 +2MgO  pH low egy pH 6,2-es szerves-ásványi trágya mely a szervesanyag kijuttatás mellett a kiegyensúlyozott tápanyag mennyiséget biztosítja és időlegesen visszaállítja a talajunk pH 7,5-8,1 kívánt állapotba. A Viano Mixprof Bio 2 6-5-10 +4MgO egy Öko minősített szerves tápanyag magas kálium tartalommal mely kedvezően befolyásolja a sedumok vízháztartását is (pozsgás növények, ezért leveleik a víz megtartásához, és a minél kisebb párologtatáshoz alkalmazkodtak).

Melyiket mikor alkalmazzuk? A Mixprof 6 szerves-ásványi tápanyagot az építésnél használjuk. Ezzel megfelelő mennyiségű tápanyagot és szerves anyagot juttatunk ki, továbbá beállítjuk az FLL extenzív talajunk pH-t. A kijuttatandó mennyiség sose legyen több mint 1,5-2 kg/m3 talaj. Ez kb. 60-80 g/m2 adagot jelent. Ezt követően szükségünk lesz egy 2-3 mm csapadéknak megfelelő beöntözésre. Mivel ezek a Sedumokkal beültetett talajok képesek akár 250-300 L vizet is visszatartani és átfolyását lassítani, nagyban hozzásegítenek a tápanyag aktivizálódásához. Ez a vízmegtartás és átfolyás-lassítás teszi lehetővé, hogy az extenzív zöldtetők ne csak oxigént termeljenek hanem „természetes légkondicionálókként” is működjenek. A Mixprof Bio 2 éves tápanyagutánpótlásra ajánljuk április-május hónapokban, évente egy alkalommal. Az adagolás ez esetben se legyen több mint 1,5-2 kg/m3 talaj. Ez cca 60-80 g/m2 adagot jelent.

szerző: Máthé József Zoltán diplomás mérnök / MAKEOSZ tag, Green City akkreditált tag / MFSE Hungary member

Tartalomhoz tartozó címkék: extenzív
Az oldal tetejére