Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GreenWalk képes beszámoló

GreenWalk képes beszámoló
A Nemzetközi Zöld Építés Hetének minden évben elmaradhatatlan programja a Green Walk, ami idén szeptember 11-15. között került megrendezésre a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervezésében. A greenroof.hu több projektben is érdekelt volt (Mol Campus - Garden Kft. greentech // Liberty - Harappa Kft. & greentech // H2Offices - Deep Forest Kft. & Diadem greentech // Szervita Square Building - Kisvakond Zöldtetőépítő Zrt. & greentech), de kollégáink nem csak ezekre az épületekre voltak kíváncsiak. 

Megmutatjuk, hol jártak és mit láttak:

Szervita Square Building

A Szervita Square Building Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete, amely 14 500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest belvárosában. 2022-ben aranyérmet nyert a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán -Többfunkciós Épület és a Fenntartható Ingatlanfejlesztés kategóriákban.

Tervező: Fekete Antal, Gellár László

Fejlesztő: Sz8 Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap

Kivitelező: DVM Construction Kft.

Zöldtető: Kisvakond Zöldtetőépítő Zrt. & greentech

 

17 lakásos passzív társasház - Budapest, Berzenczey utca

A szigorú homlokzati szerkesztés és kompakt tömegformálás jól működik a heterogén építészetű városi szövetben. A szomszédok változatos párkánymagasságai és tetőidomai közé harmonikusan illeszkedik ötletes kulisszahomlokzatával. Az anyaghasználat egyszerű, felsőbb szintjein fehér, vakolt felülettel, a földszinten kőburkolattal idézi meg az utca elején álló, ’70-es évekbeli társasház arculatát. A telek adottságai és a meglévő tapasztalataik alapján a tulajdonosok már a tervfázis elején döntöttek a lakások méretéről, a kiszolgáló mélygarázs létesítéséről és a minimális energiafelhasználásra és karbantartásra való törekvésről. Az értékteremtés volt a beruházó fő szempontja. Használhatóság, fenntarthatóság, energiahatékonyság, és még sok fel nem sorolt igény bonyolult és komplex rendszerét kellett mérlegelni ár-érték alapján, ami minden résztvevőtől többletmunkát igényelt a teljes folyamat alatt. A rezsiköltségek mérséklésének legjobb módját a passzívházminőség elérésében látták. A passzívházaknál megszokott módon a szellőztetési hőveszteség visszafogására nagy hangsúlyt fektettek. A hűtésifűtési rendszer szerkezettemperálással valósult meg, mely így hatékonyan használja ki a ház teljes hőtároló tömegét. Ez a passzívház hosszú távra lett tervezve; élhető belső terekhez társulnak az ultraalacsony rezsiköltségek, és mindez egy belvárosi közegben. Az épület a fenntarthatóság egyik jó iskolapéldája; jól átgondolt építészet és gépészet, kimagasló energiahatékonyság, hosszú életciklusra tervezés.

Tervező: Dr. Abou-Abdo Tamás

Fejlesztő: 3A Invest Kft.

Kivitelező: Abou-Abdo Roland

Néprajzi Múzeum

A Liget Budapest Projekt keretében a múzeum tervezésére nemzetközi tervpályázatot hirdettek. A nemzetközi zsűri döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes. A földszinten az épület két, dombszerűen emelkedő épületrészre válik szét, amelyek között az ’56-os emlékmű és a körülötte lévő hatalmas tér helyezkedik el, melyek közvetlenül kapcsolatban vannak az épület belső tereivel. A múzeum két íves szárnya a „közösségi” és „múzeumszakmai” funkciók mentén vált szét. Az épület ikonikus formája mögött különleges műszaki megoldásokat is felvonultat, íves architektúráját a hidakhoz hasonlóan utófeszített szerkezet tartja. Az épület látványos védjegye a két, egymásba fonódó domboldalt idéző, parkosított tetőkertet körülölelő üvegfüggöny, melyre egy egyedi és karakteres, közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, raszter szerkezetű fémrács-hálót feszítettek körbe. Ez a különleges megoldás nem csak esztétikailag egyedi és formabontó, hanem műszakilag is fontos eleme a homlokzatnak, hiszen az épület árnyékolását is biztosítja, hozzájárulva az energiatakarékos működéshez.

Tervező: Ferencz Marcel

Tájépítész tervezők: Pálffy Dóra, Steffler István / Garten Studio Kft.

Kivitelező: Magyar Építő Zrt. ZÁÉV Építőipari Zrt.

Zöldtető építés: Archigreen

Zöldtető fenntartás: Garden Kft., Kisvakond Zöldtetőépítő Zrt.

A sétán elhangzott érdekességek:

  • A homlokzati fémrácsot speciális bevonattal kezelték, ami távol tartja a galambokat és megvédi a látogatókat a galambpiszoktól
  • Mivel a Városliget a XVIII. században még mocsaras terület volt, több száz betoncölöp tartja az épületet
  • A zöldtető közegében talajszondákat helyeztek el, ami folyamatosan monitorozza az öntözés és tápanyag-igényt
  • A Néprazi Múzeum területe pontosan egyezik az Országház méretével

   

Magyar Zene Háza

A tervező víziója feloldja a határokat a Magyar Zene Háza és a Városliget parkja között, az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna. Ezt a fajta légiességet és transzparenciát elsősorban a hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli homlokzati üvegfalak adják, pontosan 94 darab, melyek mindegyikét egyedileg gyártották le, és amelyek egyes szakaszokon elérik a közel 12 méteres magasságot is. A ház és természet harmonikus összeolvadását pedig az álmennyezetben elhelyezett többezer, stilizált növényi levelet mintázó díszítő elem is hangsúlyozza, melyek aranyló színezete folyamatosan reagál a fényviszonyok változásaira. A ház másik ikonikus jellemzője az organikus, lebegő tetőszerkezete, melyet a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formált meg a tervező. A tetőzetében szinte nincsenek szögletes elemek, csak kizárólag hullámzó formák; felületét közel 100 egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe, és ezzel különleges atmoszférát teremt.

Tervező: Sou Fujimoto

Kivitelező: Magyar Építő Zrt.

forrás: HuGBC

Az oldal tetejére