Weboldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Intelligens városi esővízgazdálkodás

Intelligens városi esővízgazdálkodás

Városaink jövője szempontjából az egyik legsürgetőbb kérdés a vízgazdálkodás. igaz ez napjainkban, amikor a világ népességének több mint fele városokban él, és 2050-re ez az arány várhatóan 68%-ra nő. Forrás: wavin.hu

A becslések szerint 2100-ra a Föld városi területeinek nagysága 1,8–5,9-szeresére nőhet a 2000-ben mért állapothoz képest. Ez azt vetíti előre, hogy egyre nagyobbak és zsúfoltabbak lesznek a nagyvárosok. A nagyvárosok növekedésével párhuzamosan nyilvánvalóvá válik, hogy másként kell közelítenünk a vízgazdálkodás kérdéséhez.

A korábban soha nem látott nagyságú árvizek, a szélsőséges aszályok és a vízhiányok mind hatással vannak a sűrűn lakott nagyvárosokra. A 21. század első két évtizedében a világ nagyvárosai közül 79-et sújtottak katasztrofális aszályok. Ez aligha váratlan, mert az éghajlatváltozás fokozza a városokban tapasztalt aszályos időszakok gyakoriságát és súlyosságát, valamint növeli a rendkívüli hőségriadók gyakoriságát, intenzitását és időtartamát.

Jelenleg a nagyvárosok közel negyede küzd különböző mértékű vízhiánnyal. Ez olyan probléma, amely egyre csak súlyosbodni fog, hiszen világszerte mind több lakossági, kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági vízfogyasztót érint. Más tervezési szemléletre van szükség a vízgazdálkodás terén a fenntartható vízellátás elősegítése és az élhető nagyvárosok kialakítása érdekében. A víz emellett örömforrást is jelent az embereknek, és fenntartja a városi lét alapvető szükségleteit: legyen szó az utcákat és a tereket árnyékoló fák alkotta zöld környezetről vagy a járdák mellé és a parkokba ültetett virágokról, ezek a helyek nyújtanak menedéket a nagyvárosi mindennapok forgatagában.

Az építészek arra törekednek, hogy zöldebb épületeket és városrészeket építsenek. A kutatások szerint az élhetőbb és szerethetőbb nagyvárosok kialakítása szorosan összefügg a zöldterületek nagyságának növelésével. A nagyvárosok biodiverzitása (biológiai sokfélesége) már most nagyobb az őket körülvevő mezőgazdasági területekénél. A közeljövőben nagyvárosaink zöldebbé válnak, de minden ilyen zöldterületnek vízre van szüksége. A vízellátással, az aszályokkal és az árvizekkel, villámárvizekkel kapcsolatos kihívások mellett a zöld célokat segítő víz elengedhetetlen céljaink eléréséhez. A vízkincs szem előtt tartásával végzett tervezés eltérő gondolkodásmódot igényel a városfejlesztésben. A víz körforgását alapul vevő tervezési megközelítésre van szükség, amely már nemcsak a vízelvezetésre, hanem a városias területek víz körforgásának folyamatos újrateremtésére koncentrál. Ahelyett, hogy csupán egy adott épület vagy terület lefolyási tényezőjét számítanánk ki, fontos megérteni, hogy hol lehet visszatartani, hogyan kell összegyűjteni és miként kell a vízkörforgásba visszavezetni a vizet, hogy újra felhasználható legyen. Lehetőség nyílik arra, hogy a vízkörfogást épületekben és városrészekben is megvalósítsuk. Mivel a modern nagyvárosok sűrűn lakott városias területein akár az 50%-ot is eléri a lapos tetős épületek aránya, a vízkörforgásos épületek tervezésekor érdemes mindinkább figyelembe venni a lapos tetőket, hogy a jövőbeli megoldások szerves részévé válhassanak. Ám itt még csak az első lépésnél tartunk.

A lapos tetők vízmegtartó felületekké alakítása nemcsak a nagyvárosok csapadékvíz-hasznosító képességét javítja, hanem a nívós szabadtéri környezetet biztosító zöldfelületek kialakításának is tökéletes kiindulópontja. Az innovatív és előrelátó vízgazdálkodás a fenntartható és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó jövő elengedhetetlen feltétele. Ezért fognak meghatározó szerepet játszani az épületeken kialakított intelligens kékzöld tetők az éghajlat változásával és a városi környezet fejlődésével egyidejűleg.

A jövő nagyvárosait azonban nem lehet egyetlen lépésben kialakítani. A folyamat mindenképpen fokozatosan történik meg, vagyis az alkalmazkodás épületről épületre megy végbe. Intelligens kék-zöld tetőkkel meg lehet kezdeni a teljes vízkörforgás újbóli létrehozását. Minél több épület hasznosítja ezt a sokoldalú megoldást, az adott város ellenállóképessége egészében véve annál inkább megnő.

 

Treetank gyökértározó blokkok

A Wavin megoldása: műanyag esővíztározó- és szikkasztó blokkok alkalmazásában, amelyeket most gyökértározó funkcióban használnak. A Wavin TreeTank gyorsan és könnyen telepíthető, moduláris és rugalmas kivitelének köszönhetően könnyen testre szabható. A blokkon belüli és kívüli talajt szigorúan elválasztja, ezenkívül ellenáll a forgalmi terhelésnek is. 

A Wavin teljes tanulmányáért kattintson ide!

Tartalomhoz tartozó címkék: tervezés
Az oldal tetejére