Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért építsek zöldtetőt?

Rengeteg előnyt sorolhatunk fel miért érdemes belevágni egy zöldtető betervezésébe az épületeinkre. Az alábbi infó-grafikában gyűjtöttük össze, kinek miért érdemes belevágnia:

 

 MERT 'ZÖLDEN' GONDOLKODSZ

 Azért építesz zöldtetőt mert tudod, hogy ez a helyes döntés. Ezzel is csökkented ökológiai lábnyomod.

 A klasszikus bitumenes vagy cseréptető helyett zöld életteret teremtesz. Növeled a zöldfelületet és a biodiverzitást.

 

 

 MERT HOSSZÚTÁVON SPÓROLNI SZERETNÉL

 A kertészeti felépítményed javítja az épületed belső klímáját.  A zöldtetőd védi az épületszerkezetedet az UV-sugárzás és a magas hőingadozásból származó élettartam csökkenéstől. 

 

 

 

 MERT SEGÍTI A HŐSZIGETELÉST

 Télen javítja a hőszigetelő képességet, nyáron a párolgás miatt hűti a szerkezetet ezért kisebb az épületed energiafogyasztása.

 

 

 

 EZZEL SEGÍTED A VÁROSI VÍZMEGTARTÁST

 Visszatartod az egyre gyakoribb felhőszakadások hirtelen lezúduló csapadékennyiségét és ezzel tehermentesíted a városi csatornahálózatot.

 Tetőkerted növényzetének párologtatásával hűtöd a mikroklímát. 

 

 

 HOGY ÖRÖMET OKOZZ SZÁMOS ÉLŐLÉNYNEK

 A zöldtető, mint új zöldfelület jelenik meg a városi szövetben. Élőhelyeként szolgál számos hasznos beporzó rovarnak és madárnak. 

 A zöldtetők, akár kis, városi oázisok biztosíthatják a zöldfolyosók működését a betondzsungelekben. 

 

 

 MERT KÜLÖNLEGES VAGY

 Szereted az egyedit, a látványost az extravagánst. Követed a legújabb trendeket és szeretnéd, ha ingatlanod, mint saját névjegyed is ezt kommunikálná rólad.

 Szeretnéd, hogy tulajdonod értéke ugrásszerűen megnövekedjen. 

 

 

 MERT SZERETNÉD HASZNOSAN KIHASZNÁLNI A TERET

 Kicsi a kerted, vagy csak szereted a kilátást és a magaslatokat. Intenzív tetőkerteden szabadon veteményezhetsz, napozhatsz, rendezhetsz kertipartikat vagy csak hűsölsz a medencében a fák alatt miközben kivetítőről nézed a kedvenc mozidat.  

 

 

 

 HOGY AZ EGÉSZSÉGÜNKET SZOLGÁLJA

 Minden növény azon túl, hogy fotoszintézis útján széndioxidot köt meg és oxigént termel, egyben párologtat is. 

 A zöldtető mikrokörnyezetében kiegyenlített a hőmérséklet és magasabb a pára, emellett alacsonyabb a levegő portartalma is, így az egészségünkre nagyon jó hatással van.

 

 

 MERT NAGYOBB BEÉPÍTÉST SZERETNÉL

 Mert nagyobb beépítést szeretnél, mint amit a jogszabály megenged. Ezért olyan zöldtetőt építtetsz az irodaházadra, társasházadra, parkolódra, amely beszámítható a kötelező zöldfelületi arányba

 és ezzel növelheted az előírások szerinti legnagyobb beépíthetőséget.

 

 

Az elsődleges letagadhatatlan előny, hogy a zöldtetőre látogató nem egy felforrósodó bitumenes, kavicsolt tetővel vagy látható szigeteléssel, hanem kellemes látványt- és klímát nyújtó zöld felülettel találkozik a födémen. A zöldtető növényzet és a zöldtető ültetőközeg együttes élő ökoszisztémaként természetes módon képes a csapadék tárolására, megköti a szálló por egy részét és mind a hőség mind a fagy ellen stabilizáló hatást fejt ki. Mind az átmelegedése mint az áthűlése a tetőkerti közeg és élő vegetáció együttesének lassabb mint a mosott kavicsos fedésnek (ld. 2. grafikon). Nyáron a növényzet párologtatása hűti a tetőszerkezetet (fizikai törvényszerűség: a párolgás hőt von el a környezetéből).

A zöldtető szerkezetének köszönhetően védi a tető szigetelési rétegeit (lényegesebben jobban mint például a kavicsréteg; az UV-nak közvetlen kitett szabad vízszigetelésről nem is beszélve) ezáltal növeli a szigetelés várható élettartamát is.

A diagramok a zöldtető pozitív hatását mutatják be a csapadékvíz elvezetés és hőmérséklet alakulásának tekintetében.

VÍZVISSZATARTÁS

 

forrás: bauder.hu

Az ábrán egy extenzív zöldtető növényzetének és egy kavicsszórásos tető vízelvezetésének összehasonlítása látható egy esős éjszakát követően. Egyértelműen látszik, hogy a zöldtető az esővíz több mint felét hosszú ideig tárolja, a vízfelesleget pedig késleltetve és mérsékelve vezeti el.  A kavicsszórás ezzel ellentétben gyakorlatilag semmilyen hatást nem gyakorol a vízelvezetésre: a lehullott csapadék minden késleltetés nélkül közvetlenül a csatornarendszerbe kerül. (forrás: bauder.hu)

A HŐMÉRSÉKLET ALAKULÁSA

 

forrás: bauder.hu

Forró nyári nap: a termőközeg felső felületén kisebb mértékű hőmérséklet emelkedés figyelhető meg, mint a kavicsszórás esetében. A különbség a zöldtető, illetve a kavicsszórás alsó részénél még jelentősebb. Látható, hogy a zöldtető felmelegedése lassabb és mérsékeltebb. A zöldtető tehát egyértelműen jobb védelmet nyújt a napsugárzás és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokkal szemben, kellemesebbé teszi a tető alatti hőmérsékletet, és növeli a vízszigetelés élettartamát. (forrás: bauder.hu)

 

A fizikailag bizonyított előnyökön túl rengeteg ökológiai előnye is van a zöldtető létesítésnek. A csapadék lassításával és a víz visszatartásával védjük városaink túlterhelt csatornarendszerét.

 

forrás: eumet

 

forrás: időkép

A fenti képeket az elmúlt pár év budapesti nyári esőzései alatt fényképezték. A tetőkre érkező csapadék akadálytalanul áramlik a csatornarendszerbe, ami nem képes kezelni. Akár 5-10 perc zápor kialakíthatja az özönvízszerű állapotokat. A zöldtetőkkel fedett tetőkön viszont órák is eltelnek, mire átszivárog a lehullott csapadék. A jó víztároló kapacitású tetőkerti közegek a vegetációval közösen a lehullott csapadék 20-100%-kát is képesek magukban tárolni majd idővel elpárologtatni. Remélhetően a zöldtetőkben rejlő potenciált városaink vezetői is hamarosan felismerik!

 

Mindemelett a zöldtetőkön újra életteret biztosítunk madarainknak, több oxigént termelünk városainkban, új hasznos tereket alakíthatunk ki épületeinknél és taníthatjuk a jövő generációit egy sokkal tudatosabb öko szemléletre!  

 

… és mindemellett fantasztikus látványt nyújtanak! Belevágunk?

 

forrás: archello.com

 

 

 

Az oldal tetejére