Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A drénlemezek meghatározó szerepe a zöldtetőépítésben

A drénlemezek meghatározó szerepe a zöldtetőépítésben

Csomópontok a zöldtetőn - Csabina Péter, műszaki szakértő előadása nyomán
A sikeres zöldtetőépítés lényege a vízlevezetés megoldása a szigetelési rétegek védelme mellett. Ehhez kínálunk magas minőségű, műszaki szempontból legjobb tulajdonságokkal rendelkező drénlemezeket mind esővíz megtartásra, mind gyors vízelvezetésre, sőt lefolyáslassító típusokkal is bővítettük termékpalettánkat. Újdonság, hogy 2023-ban a greentech dénlemezek megkapták az EPD minősítést, amely nélkül Nyugat-Európa több országában már nem is lehet bekerülni a nagyobb beruházásokba.
 

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a zöldtető tervezés és kivitelezés számtalan kérdést, problémát felvet, - de jó hírünk van, - a fejlesztések révén számtalan új műszaki megoldást is kínálunk. Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, meg is mutattuk a Zöld épületszerkezetek konferencián a színpadon épülő maketten a leggyakoribb műszaki kialakításokat és csomópontokat.

   

Mindennek az alapja a jól megtervezett vízmenedzsment, ami magába foglalja a vízszintes és függőleges vízelvezetési elemeket. Fontos, hogy ezek összefüggő rendszert alkossanak és egyszerre szolgálják az esővizek mielőbbi lefolyóba juttatását és a növényfelületek alatt a szükséges mennyiség megtartását, mindezt a szigetelési rétegek átszellőzése mellett. A vízszintes vízelvezető réteg az alsó, vastagabb védő geotextil és a felső vékonyabb szűrő geotextil közötti drénlemez. Ennek magassága a felette lévő rétegek vastagságától, típusa pedig attól függ, hogy burkolt- vagy zöldfelületről van-e szó. Előbbi esetben cél a felületre hulló csapadék mielőbbi elvezetése, növényzet esetén pedig a csapadék visszatartása, illetve lassú, folyamatos eljuttatása a lefolyórendszerbe. A függőleges vízelvezetést az attikafalak és homlokzatok mentén futó, valamint a kontrollaknák körüli kavicssávok végzik. Zúduló eső esetén ezek nagy mennyiségű víz elnyelését és lefolyókba való eljuttatását teszik lehetővé, amennyiben közvetlen kapcsolatban vannak a vízszintes vízelvezető rétegekkel.

Kivitelezési szempontból az egyszerű, gyors építés és az egységes rendszer kialakítását szolgálja, hogy mindkét funkcióra azonos geometriájú és méretű drénlemezekkel rendelkezünk. RoofDrain tálcáink vízmegtartó funkció érdekében csak felső páradiffúziós nyílásokkal kerülnek kialakításra, míg a TerraceDrain család dupla perforációval a gyorsabb vízelvezetést teszik lehetővé. Mindkét család 25, 40 és 60 mm-es vastagságban is elérhető. Emellett késleltetett lefolyást eredményező RoofDrain-LowC jelű drénlemezeinken egy speciális köztes magasságban, ritkábban elhelyezett vízelvezető nyílásokkal vannak ellátva. Hogy mikor melyiket és milyen méretben célszerű alkalmazni, ahhoz segítséget nyújtunk mind a tervezési, mind a kivitelezési fázisban.

A hagyományos extenzív és intenzív tetőkertek mellett már hazánkban is megjelent az igény a bioszolár és az árasztásos zöldtetők tervezésére. Mindkét változatra tudunk műszaki megoldást és új fejlesztéseinknek köszönhetően, új termékeket is ajánlani.

A bioszolár tetők az extenzív zöldtetőket és a napelemmel telepített kavicsos lapostetőket ötvözi. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy egyszerre alakítsunk ki biológiailag aktív és energiatermelő felületet, úgy, hogy a zöldfelületi mutató is emelkedjen, mivel a teljes tetőfelület növényborítottsága megvalósítható. Ráadásul a napelemek körüli növényzet párolgásával hűti környezetét, így a magasabb hatásfokot érnek el az áramfejlesztő panelek. A drénlemezekhez rögzített tartószerkezet nagyobb eltartást biztosít a napelemeknek, ezáltal csökken a szélszívás. Az ültetőközeggel való leterheléses rendszer miatt nincs szükség a födémhez rögzítésre, vagyis a vízszigetelés átfúrására, így gyorsabb és biztonságosabb a telepítés. A napelemek elrendezésében, a szükséges tartószerkezet méretezésében és a leterheléshez szükséges ültetőközeg vastagságának meghatározásában tudjuk segíteni a tervezők munkáját. Mindezek előtt meg kell történjen a fenntartáshoz szükséges leesésvédelmi biztonságtechnikai rendszer megtervezése, amely szintén szerepel cégünk szolgáltatásai között.

Még egy aspektusból szeretnénk bemutatni greentech márkanéven futó zöldtető rendszerünket. Fenntarthatósági törekvéseink újabb mérföldkövéhez érkeztünk: az újrahasznosított polisztirolból készült drénlemezeink megkapták az EPD környezetvédelmi nyilatkozatot, és a teljes életciklusra számszerűsítve lett a környezetre gyakorolt hatásuk.

De mi is az EPD?

Az EPD (Environmental Product Declaration), vagyis Környezetvédelmi terméknyilatkozat, egy olyan független, ellenőrzött és bejegyzett dokumentum, amely átlátható és összehasonlítható, számszerűsített információkat mutat be arról, hogy a termék hogyan befolyásolja a környezetet az életciklusa során. A környezetvédelmi terméknyilatkozat alapja egy, az adott termékre vonatkozó teljes életciklus elemzés, melynek révén számszerűen meghatározható a termék élettartama során annak környezetre gyakorolt hatása.

Noha bármilyen típusú termékhez készíttethet a gyártó környezetvédelmi terméknyilatkozatot, az építőipar rendelkezik a legfejlettebb EPD rendszerrel, ahol az EN15804-es EU szabvány (Építőipari fenntarthatóság) szerint végzik a számításokat.

Mi az EPD célja?

Az építőiparnak jelentős szerepe van egy fenntarthatóbb jövő megteremtésében. Az épített környezet jelenleg a globális üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátás 40%-át adja - ebből az épületek működtetése évente 27%-ban, míg az építőanyagok és az építkezés maga további 13%-ban felelős.

Mit kell tartalmaznia az EPD nyilatkozatnak?

•          hitelesség: az EPD érvényességi ideje

•          anyagösszetétel

•          hatáskör / megkötések

•          GWP: Global Warming Potential (karbon lábnyom mérőszám) - ez alapján lehet a termékeket egymáshoz hasonlítani

Globális szinten az épületek alapterületének várható megduplázódása 2060-ra az építőipari szektor dekarbonizációjának haladéktalan megoldását követeli, mivel bolygónk klímaváltozásának első jeleit már ma is a bőrünkön érezzük. Ez idáig szinte kizárólag a működési karbon kibocsátás csökkentésének elérésével foglalkoztak a hazai és nemzetközi rendeletek

Egy új szabályozásnak köszönhetően (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD) a tagállamok minden új épületének teljes életciklusára vetített globális felmelegedési potenciálját 2030-tól ki kell számítani, ezáltal tájékoztatást adva az új építkezések teljes életciklusra vonatkozó kibocsátásáról, beleértve a beépült karbonkibocsátást is. A számítási kötelezettség 2027-től már a nagyméretű (2000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű) épületekre kötelezően vonatkozik. A fejlesztők és kivitelezők egyre inkább törekszenek arra, hogy projektjeik minél kevesebb negatív hatást gyakoroljanak környezetünkre - így azokat a termékeket fogják preferálni a beszerzés során, amelynek alacsonyabb az EPD-ben jelzett CO2-kibocsátás értéke.

A különböző minősítési rendszerek, mint pl. a BREEAM, LEAD és WELL igazolják egy-egy fejlesztés környezettudatosságát és fenntarthatóságát - ezek megszerzéséhez a greentech zöldtető termékek EPD-je is nagyban hozzá tud mostantól járulni!

 

Mit tartalmaz a RoofDrain/TerraceDrain termékcsalád EPD nyilatkozata?

Az elkészült környezetvédelmi nyilatkozatot minden esetben hitelesíttetni kell egy független céggel. A Greentech RoofDrain termékcsalád EPD hitelesítését egy finn cég, a Rakennustieto - The Building Information Foundation RDS végezte. A nyilatkozat 5 évre érvényes.

Cikkünk elérhető az ÉMSZ hírekben

Tartalomhoz tartozó címkék: extenzív zöldtető intenzív zöldtető
Az oldal tetejére